Ce cauzează amorteala mainilor? Este acesta un motiv de ingrijorare?

2 luni în urmă 80

Amorteala din mâini nu este întotdeauna îngrijorătoare. Ar putea fi un semn al tunelului carpian sau un efect secundar al medicamentului. Când o afecțiune vă provoacă amorțeală în mâini, de obicei veți avea și alte simptome. Iată ce trebuie să urmăriți și când să vă consultați medicul!

Ce cauzează amorteala mainilor? Este acesta un motiv de ingrijorare?

1. Este un accident vascular cerebral?

Amorțeala din mâini nu este de obicei un semn al unei urgențe care necesită o vizita la spital. Deși este puțin probabil, este posibil ca amorțirea mâinilor să fie un semn al unui accident vascular cerebral. Solicitați asistență medicală imediată dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

slăbiciune bruscă sau amorțeală în braț sau picior, mai ales dacă este doar pe o parte a corpului
probleme cu vorbirea sau cu înțelegere
confuzie
cădere pe față
probleme bruște de a vedea cu unul sau ambii ochi
amețeală bruscă sau pierderea echilibrului
cefalee bruscă severă

Dacă aveți aceste simptome, sunați la 112 sau puneți pe cineva să vă conducă imediat la spital. Tratamentul prompt poate reduce riscul de daune pe termen lung. Poate chiar să vă salveze viața.

2. Deficitul de vitamine sau minerale

Ai nevoie de vitamina B-12 pentru a-ți menține nervii sănătoși. Deficitul poate provoca amorțeală sau furnicături atât la mâini, cât și la picioare. Deficitul de potasiu și magneziu poate provoca, de asemenea, amorțeală.

Alte simptome ale unui deficit de vitamina B-12 includ:

slăbiciune
oboseală
îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
probleme de mers și echilibrare
dificultăți de gândire directă
halucinații

3. Anumite medicamente

Afectarea nervilor (neuropatia) poate fi un efect secundar al medicamentelor care tratează totul, de la cancer la convulsii. Vă poate afecta atât mâinile, cât și picioarele.

Unele dintre medicamentele care pot provoca amorțeli includ:

Antibiotice. Acestea includ metronidazolul (Flagyl), nitrofurantoina (Macrobid) și fluorochinolonele (Cipro).
Medicamente anticanceroase. Acestea includ cisplatină și vincristină.
Medicamente antiseizure. Un exemplu este fenitoina (Dilantin).
Medicamente pentru inimă sau tensiune arterială. Acestea includ amiodaronă (Nexteronă) și hidralazină (Apresolină).

Alte simptome ale leziunilor nervoase induse de medicamente includ:

furnicături
sentimente anormale în mâinile tale
slăbiciune

4. Disc cervical alunecat

Discurile sunt pernele moi care separă oasele (vertebrele) coloanei vertebrale. O ruptură într-un disc lasă materialul moale din mijloc să se strângă. Această ruptură se numește disc herniat sau alunecat. Discul deteriorat poate pune presiune și poate irita nervii coloanei vertebrale. Pe lângă amorțeală, un disc alunecat poate provoca slăbiciune sau durere în braț sau picior.

5. Boala Raynaud

Boala Raynaud sau fenomenul Raynaud apare atunci când vasele de sânge se îngustează, împiedicând suficient sânge să ajungă la mâini și picioare. Lipsa fluxului sanguin îți face degetele de la picioare amorțite, reci, palide și foarte dureroase. Aceste simptome apar de obicei atunci când sunteți expus la frig sau când vă simțiți stresați.

6. Tunelul carpian

Tunelul carpian este un pasaj îngust care trece prin centrul încheieturii mâinii. În centrul acestui tunel se află nervul median. Acest nerv furnizează senzația degetelor, inclusiv degetul mare, arătătorul, mijlocul și o parte a degetului inelar.

Activitățile repetitive, cum ar fi tastarea sau lucrul la o linie de asamblare, pot provoca umflarea țesuturilor din jurul nervului median și presiunea asupra acestui nerv. Presiunea poate provoca amorțeală, împreună cu furnicături, durere și slăbiciune în mâna afectată.

7. Tunelul cubital

Nervul cubital este un nerv care trece de la gât până la mână pe partea roz. Nervul poate deveni comprimat sau suprasolicitat la nivelul interior al cotului. Medicii se referă la această afecțiune ca sindrom de tunel cubital. Sindromul tunelului cubital poate provoca simptome precum amorțeala mâinilor și furnicături, în special în degetele inelare și roz. O persoană poate prezenta, de asemenea, dureri la nivelul antebrațului și slăbiciune în mână, mai ales atunci când își îndoaie cotul.

8. Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicala este un tip de artrită care afectează discurile din gât. Este cauzat de ani de uzură pe oasele coloanei vertebrale. Vertebrele deteriorate pot apăsa pe nervii din apropiere, provocând amorțeală în mâini, brațe și degete. Majoritatea persoanelor cu spondiloză cervicală nu prezintă simptome. Alții pot simți durere și rigiditate la gât.

Această afecțiune poate provoca, de asemenea:

slăbiciune în brațe, mâini, picioare sau picioare
dureri de cap
un zgomot de popping când vă mișcați gâtul
pierderea echilibrului și coordonării
spasme musculare în gât sau umeri
pierderea controlului asupra intestinelor sau vezicii urinare

9. Epicondilita

Epicondilita laterală se numește „cot de tenis”, deoarece este cauzată de o mișcare repetitivă, cum ar fi legănarea unei rachete de tenis. Mișcarea repetată dăunează mușchilor și tendoanelor din antebraț, provocând durere și arsură la exteriorul cotului. Este foarte puțin probabil să provoace amorțeală în mâini.

Epicondilita medială este o afecțiune similară supranumită „cotul jucătorului de golf”. Provoacă durere la interiorul cotului, precum și o posibilă slăbiciune, amorțeală sau furnicături în mâini, în special la degetele roz și inelare. Poate provoca amorțeală dacă există o umflare semnificativă în această zonă care provoacă disfuncții la nivelul nervului cubital, dar acest lucru este foarte rar.

10. Chist ganglionar

Chisturile ganglionare sunt creșteri umplute cu lichid. Se formează pe tendoane sau articulații la încheieturi sau mâini. Pot crește până la un centimetru sau mai mult. Dacă aceste chisturi apasă pe un nerv din apropiere, acestea pot provoca amorțeală, durere sau slăbiciune în mână.

Articolul Ce cauzează amorteala mainilor? Este acesta un motiv de ingrijorare? apare prima dată în BZI.ro.

Citiți întregul articol