Declarațiile premierul interimar al României Cătălin Predoiu, de la Covasna

1 lună în urmă 43

Efectele acestor inundații s-au concentrat în două areale. În primul rând aici, în localitatea Boroșneu Mare, dar și la Băcel și Lunca Mărcuș și efectele au constat în inundarea unor locuințe. Cealaltă zonă unde am avut un efect sever a fost la Praid. Și am să le iau pe amândouă pe rând.

Încă de joi seara întreg sistemul pentru intervenții în situații de urgență sprijinit și de Jandarmerie și de Poliție, în cooperare cu autoritățile locale, cu prefectul, de joi noaptea până spre dimineață a intervenit pentru a scoate oamenii din pericol. Principala preocupare a fost să nu avem vieți puse în pericol.

Sistemul a funcționat foarte bine, comunicarea a funcționat foarte bine, au fost luate în acea noapte hotărâri ale consiliilor locale pentru situații de urgență, dar și Consiliul Județean pentru Situații de Urgență, urmat joi spre dimineață de Consiliul Național pentru Situații de Urgență. Toate aceste hotărâri luate în cascadă în urma comunicărilor dintre cei responsabili, în cadrul Sistemului Integrat pentru Intervenții în Situații de Urgență și Apărare Civilă au condus la angajarea unui proces de lămurire a oamenilor să se autoevacueze și de evacuare a cetățenilor care încă mai aveau dubii că pericolul este foarte mare și că este iminent.

Acea operațiune s-a încheiat cu succes și peste 200 de persoane au fost scoase din pericol, care era un pericol extrem, era o situație limită, putea deveni o situație de viață și de moarte, pentru că inundațiile au fost severe în acea noapte și a doua zi dimineața.

După intervenția în acea procedură și în acel moment au continuat operațiunile de intervenție pentru a limita pagubele, pentru a monitoriza situația să nu ne confruntăm cu un risc nou care putea apărea pentru că ploaia continua. Au fost practicate și în anumite diguri, în alte localități limitrofe, spărturi care să poată să scadă presiunea apelor, să poată fi deversate controlat, pentru a feri cât se poate de mult localitățile cetățenilor.

Concluzia tuturor și a domnului prefect, și aici local, dar și a noastră la centru, pe baza datelor, comunicațiilor, măsurilor luate, rezultatelor obținute, a fost că sistemul a funcționat bine, a fost viabil și a acționat la timp.

Cel mai important lucru este că nu am avut pierderi de vieți omenești și astăzi facem o evaluare în teren, ca dincolo de ceea ce avem ca informație finală transmisă la acel moment, să vedem cam care este amploarea pagubelor, să ne facem o idee și la Guvern să știm cam cu ce ne putem confrunta în termeni de cereri de suport și de asistență.

Până acum, din aceste localități, la centru nu au venit solicitări de asistență materială și financiară, dar, fără îndoială că după ce oamenii își vor relua viața şi echipele de evaluatori de la prefecturi vor intra din casă în casă, după ce ele vor fi curățate cu ajutorul pompierilor, vor face o estimare și, sigur, la centru vom declanșa mecanisme de ajutor, care au fost aplicate și în alte ocazii, și la alte inundații.

Spuneam că există și o a doua zonă despre care s-a vorbit mai mult și ieri, și în zilele precedente, în ceea ce privește situația creată la Salina Praid. Acolo, exact cum s-a spus și ieri de către domnul președinte, trebuie să intervină experți, să vadă care e situația. Sigur, la modul general, e vorba de deversarea Corundului și  devierea cursului și extragerea apei din salină cu motopompe de mare capacitate. Dar, se pune și o problemă de desalinizare, din câte am înțeles cu experții, pentru că acea apă dacă este extrasă din salină și deversată necontrolat, poate la rândul ei provoca pagube de mediu, fiind încărcată cu salinitate.

E o situație care se va evalua de către experți în perioada imediat următoare. Am și dispus încă de vineri constituirea unui comitet interministerial, format din mai multe ministere, experți de la mai multe ministere, care să găsească soluții.  Nu numai pentru salină, dar și pentru problemele economice și sociale din zonă, pentru că întreaga comunitate își desfășura viața economică, socială în conexiune cu activitatea industrială și turistică de la salină.

Deci, iată,sunt două categorii de probleme asupra cărora continuăm să ne concentrăm.

Mesajul meu este că Guvernul, de la prima apariție a acestor fenomene, odată ce codurile au fost instalate, s-a pregătit, și-a pregătit forțele, le-am redislocat, vedeți, sunt forțe aduse și din alte județe aici. S-au repetat manevrele de forță, adică structura forțelor care urmează să intervină în funcție de evoluția frontului atmosferic n-a fost simplă, pentru că frontul a fost foarte larg și s-a mișcat foarte rapid de la o oră la alta câteodată. Dar, în final, pericolul cel mai mare a fost depășit.

Acum urmează, ne concentrăm pe reparații și de aceea suntem aici. Nu în ultimul rând, pentru a transmite și direct cetățenilor tot ce v-am spus și dumneavoastră. Faptul că dincolo de activitatea noastră în cadrul atribuțiunilor pe care le avem fiecare acolo unde suntem, avem toată empatia pentru ei și toată înțelegerea şi că suntem alături de ei.

Jurnalist: Le puteţi promite oamenilor că despăgubirile pe care le veţi acorda, le vor despăgubi toate pagubelele, le vor acoperi toate pagubele?

Cătălin Predoiu, premierul interimar al României: Sigur că acesta este principul să reparăm toate pagubele, da.

Jurnalist: Domnul ministru, spuneaţi că sistemul a funcţionat. Ce anume nu a funcţionat? Ieri, domnul președinte vorbea de un stat nefuncțional. Avem un stat nefuncțional.

Cătălin Predoiu, premierul interimar al României: Vorbeam despre sistemul pentru situații de urgență, intervenția în situații de urgență, vorbeam de apărarea civilă. După cum știți, potrivit legii, primul ministru este primul însărcinat cu intervenția în situații de apărare civilă. E un sistem piramidal, structurat, integrat între centru și local, cu multiple instituții care sunt integrate. În primul rând pompierii, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, cu structuri teritoriale, dar sunt și alte instituții care cooperează, vă spuneam Jandarmerie, Poliție, autorități locale, Prefecturi. Acest sistem a funcționat, în sensul că a intervenit la timp și a scos oamenii din pericol și i-a salvat de la o situație extremă.

Jurnalist: Şi atunci ce nu a funcţionat?

Cătălin Predoiu, premierul interimar al României: Domnul președinte se referea probabil la sistemele care țin de modul în care sunt regularizate cursurile de apă.


Alte articole:

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe