Declarațiile premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern

3 luni în urmă 17

Joi, 08 Februarie 2024

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Bună ziua! Aș dori să vă anunț că prioritatea absolută a guvernului în următoarele două săptămâni este să finalizăm setul de norme prin care în toate licitațiile publice să se aplice criteriul verde. Este cel mai puternic instrument pentru a susține companiile românești, folosind un principiu european: punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin. Cu cât ai fabrica mai aproape de client, cu atât ești mai avantajat. Vrem ca toate firmele românești, de la industria auto, cu Dacia și Ford, la materialele de construcții și cea agroalimentară, să beneficieze de aplicarea acestui criteriu. Va fi unul dintre cei mai importanți pași făcuți pentru a ne susține toate companiile care produc în România.
O altă prioritate, după discuțiile din ultimele săptămâni cu reprezentanții tuturor marilor investitori, atât români cât și străini, este să găsim soluții pentru deficitul forței de muncă. Este o problemă structurală a economiei și de aceea voi propune mediului privat un program național pentru extinderea accelerată a învățământului dual. Acest parteneriat trebuie să ne permită ca în următorii cinci ani să avem 50.000 de locuri anual, cerute de mediul de afaceri, în învățământul dual - de cinci ori mai mult decât acum. Până să comasăm alegeri, propun să comasăm efortul dintre stat și mediul privat, pentru a găsi soluții care s-ajute concret economia. De aceea, săptămâna viitoare mă voi întâlni cu patronatele din Confederația Patronală Concordia și cu Consiliul Național al IMM-urilor, ca să consolidăm un pachet de măsuri de sprijin pentru firmele românești.
Continuăm să adoptăm soluțiile convenite cu fermierii luna trecută. Aprobăm astăzi "Creditul fermierului", oferind acces mai facil agricultorilor la finanțări vitale. Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii la creditele bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95%/an. Sprijinul este de maximum 280.000 euro pe cinci ani. De asemenea, aprobăm o măsură prin care ajutăm fermierii ce folosesc sistemul de irigații. Achităm și în anul 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole. În plus, am văzut cu toții, avem o veste bună și de la Bruxelles: după eforturile intense ale României și ale altor state europene, Comisia Europeană retrage proiectul controversat privind pesticidele în agricultură, care i-ar fi dezavantajat serios pe fermierii noștri. Este o victorie atât a guvernului, cât și a celor mai serioși europarlamentari români în a susține cu argumente solide interesele agriculturii naționale.
Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, și cu domnul ministru al finanțelor o foaie de parcurs în privința rezolvării situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu. Vă mulțumesc!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe