Evenimentul de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028

6 luni în urmă 106

Galerie foto

Premierul Marcel Ciolacu: Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului de persoane va rămâne neschimbat. Suntem aici, deciși să îi ajutăm pe cei aflați în prima linie a luptei anti-trafic să oprească acest flagel

Noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028 a fost lansată astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurată la Palatul Victoria.

Lansarea Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane reprezintă un moment semnificativ în lupta împotriva  criminalității organizate. Documentul reprezintă rezultatul implicării Comitetului Inter-ministerial de Coordonare Strategică Inter-sectorială a Luptei împotriva Traficului de Persoane, a partenerilor strategici naționali și internaționali și a  societății civile.

”Peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflați în situație de trafic.  Aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, amplificând și mai mult îngrijorările noastre. Este momentul să producem o schimbare relevantă în situația traficului la nivel național. Avem o strategie sinergică, am identificat căile de intervenție, avem parteneriate, vom asigura resursele necesare. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului de persoane va rămâne neschimbat. Suntem aici, deciși să schimbăm lucrurile în bine și să îi ajutăm pe cei aflați în prima linie a luptei anti-trafic să oprească acest flagel”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu în mesajul susținut la acest eveniment de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu.

Noua strategie își propune să fie mai eficientă, adaptată la realitățile contemporane și orientată către rezultate. La nivelul Uniunii Europene, prin Ministerul Afacerilor Interne, România este parte a eforturilor de combatere a traficului de persoane realizate sub coordonarea Europol, a menționat, în intervenția sa, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a subliniat rolul important al campaniilor de informare în lupta anti-trafic.

”Strategia lansată astăzi confirmă angajamentul solid al României de a combate acest teribil flagel, care este încă o realitate la nivelul Uniunii Europene. În ultimii ani, România a depus eforturi semnificative și a adoptat deja o serie de măsuri importante pentru a combate traficul de persoane. Prin lansarea acestei strategii, aceste eforturi se vor intensifica semnificativ”, a transmis, în mesajul său coordonatorul European Anti-trafic, Diane Schmitt.

Principalele direcții de acțiune vizează crearea unui sistem anti-trafic coerent, care să includă consolidarea  cooperării dintre instituțiile centrale sau locale cu organizațiile neguvernamentale și punerea în practică a unor măsuri eficace de diminuare a fenomenului, de identificare și asistență a victimelor acestuia și de pedepsire a traficanților. Suportul acestei abordări va fi asigurat de un sistem complex de pregătire profesională continuă care să asigure instruirea celor nou veniți în sistem și perfecționarea profesională a celor cu vechime, iar abordarea centrată pe victimă va fi utilizată eficient de către toate instituțiile care interacționează cu victimele traficului de persoane. De asemenea, România va urmări și formarea de parteneriate cu state terțe care vizează obiective comune pentru a reduce riscurile care survin în urma traficului transfrontalier de persoane și pentru a proteja și a asista victimele acestui fenomen.

”Salut efortul depus de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane în adoptarea rapidă a acestui document strategic. Această strategie este rezultatul unei munci intense, al transparenței și angajamentului. Salut procesul transparent și incluziv prin care Guvernul României a solicitat contribuții din partea societății civile și a experților internaționali cu privire la această strategie”, a transmis, la rândul său, reprezentantul Special și Coordonator al OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane, Kari Johnstone.

Strategia adoptată reprezintă un angajament ferm al României de a consolida securitatea națională și de a proteja cetățenii împotriva amenințărilor complexe ale criminalității organizate. Aceasta pune accent pe o abordare integrată și multidisciplinară, care include măsuri de prevenire, educare și protecție a victimelor, precum și consolidarea cooperării interinstituționale și internaționale.

Comitetul Inter-ministerial de Coordonare Strategică Inter-sectorială a Luptei împotriva Traficului de Persoane va coordona implementarea acestei strategii, asigurându-se că măsurile adoptate vor avea un impact relevant asupra siguranței   cetățenilor, a subliniat consilierul de stat Valentin Vătăjelu, coordonatorul acestei structuri.

Evenimentul desfășurat la Palatul Victoria a marcat, totodată, și celebrarea a 19 ani de activitate a Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, instituție cu un impact major în lupta împotriva traficului de persoane.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a fost înființată în martie 2006, cu scopul de a consolida eforturile instituțiilor de stat pentru a lupta împotriva traficului de persoane. Acesta a fost un pas important în direcția protejării drepturilor omului și a prevenirii exploatării.

Comisar șef de poliție Maria Cristina Stepănescu a subliniat, în intervenția avută, angajamentul A.N.I.T.P în protejarea celor vulnerabili și disponibilitatea necondiționată de a lucra alături de celelalte instituții si organizații implicate în lupta  împotriva traficului de persoane, pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane!

,,Strategia anti-trafic lansată astăzi este o exemplu de cooperare și implicare al autorităților în sprijinul cetățenilor români vulnerabili, a spus directorul adjunct al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028

„Excelențele voastre, doamnă ministru, doamnelor și domnilor secretari de stat îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Știu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicațiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenți. 

În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 de milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanților de persoane și sunt exploatate de către aceștia. Semenii noștri, copii, tineri, adulți sau bătrâni, femei sau bărbați, deopotrivă, sunt deturnați de la condiția lor umană și de la interesele lor zilnice pentru interesele josnice ale traficanților.

Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime și de cei apropiați lor. Numeroase vieți sunt afectate pe termen lung iar altele pentru totdeauna.

Pentru o bună percepție asupra fenomenului, voi preciza că în urma exploatării acestor oameni, câștigul anual al traficanților depășește la nivel global estimarea pentru 2022, peste 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul a peste 150 de state din lume.

Acesta este nivelul resurselor care stau la dispoziția traficanților pentru organizarea și protecția activităților lor ilegale. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile lor de a combate traficul de ființe umane.

Simplu fapt că într-o societate modernă atât de avansată în toate domeniile mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă este de natură să lezeze demnitatea umană a oricărei persoane de bună credință.

Fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor și felicitărilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligație la nivel de bază, o obligație primară, dacă pot spune așa, iar responsabilitatea ne aparține nouă tuturor.

Din păcate, și România este pe harta traficanților de persoane, fiind recunoscut de aproape 20 de ani ca fiind unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu include persoanele aflate în situații de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează și mai mult.

Raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal cât și în organizarea instituțională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operațional, sute de traficanți fiind aduși în fața justiției cât și în ceea ce înseamnă percepția publică asupra fenomenului. Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistența necesară, inclusiv cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale multe dintre ele fiind chiar în sală.

Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanții își diversifică metodele de operare, iar instituțiile statului încearcă să-si adapteze acțiunile și să identifice noi soluții de contracarare, așa încât, putem afirma că, deși foarte multe lucruri s-au făcut, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună.

Acesta este și motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborata noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambițios, care să răspundă nevoilor identificate și să țină cont în mod realist de capacitățile noastre.

Suntem optimiști că documentul elaborat împreună cu toți partenerii instituționali și organizațiile neguvernamentale, cu toți în jurul mesei și ținând cont de recomandările organizațiilor internaționale. Acest document ilustrează obiectivele, angajamentul și determinarea tuturor celor care sunt implicați în stoparea acestui fenomen.

Nu ne mulțumim să privim către structurile de aplicare a legii și să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanților nu este suficientă, așa cum nu este suficient să lăudăm de la distanță eforturile organizațiilor neguvernamentale.

Dimpotrivă, avem o strategie sinergică, avem căi de intervenție și avem parteneriate care ne vor ajuta să combatem mai bine acest fenomen. Este momentul să producem o schimbare reală.

Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există și rămâne neschimbat. Suntem aici și împreună suntem deciși sa schimbăm lucrurile în bine și să vă ajutăm pe voi, cei care sunteți in prima linie a luptei anti-trafic fie că vorbim de funcționari ai statului sau membri ai organizațiilor neguvernamentale.

Nu în cele din urmă, vreau să îi felicit pe toți cei care au contribuit la realizarea acestei strategii sub coordonarea Comitetului Interministerial și a ANITP.

Încă o dată doresc să vă asigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toți”.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe