Mircea Geoană l-a notificat marţi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al Alianţei începând cu 10 septembrie, informează marţi nato.int.
Mircea Geoană a transmis o notificare către Secretarul General al NATO prin care a anunțat că va demisiona din funcția de Secretar General Adjunct al NATO (DSG), la 10 septembrie, informează site-ul nato.int.
Mandatul lui Geoană la NATO expiră în octombrie, dar el a subliniat de mai multe ori că nu este obligatoriu să plece în același timp cu Stoltenberg, adică poate să o facă și mai devreme. Începând din data de 10 septembrie candidaţii pot începe să își strângă semnăturile de susţinere pentru dosarul de candidat.
"Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele. Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie", a scris Mircea Geoană pe Facebook.
Secretarul general Jens Stoltenberg i-a acceptat demisia și a precizat că munca lui Mircea Geoană cu partenerii “a adus mari beneficii NATO”.
„Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani. Concentrarea sa pe tehnologie și provocările emergente de securitate a fost esențială pentru stimularea inovației în Alianță. Munca sa cu partenerii a adus mari beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus Stoltenberg, conform site-ului alianței.
Geoană este primul român care a ocupat această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Cel care îi va lua locul este Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate (PASP), până când va fi numit un succesor.
Reamintim că Mircea Geoană a fost numit în postul de secretar general adjunct al NATO în 17 octombrie 2019 devenind astfel, românul aflat în cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice și prima persoană din Europa Centrală și de Est care a ocupat această funcție.
La fel ca şi mandatul secretarului general, Jens Stoltenberg, şi mandatul său a fost prelungit după izbucnirea războiului din Ucraina, pentru a se păstra stabilitatea la vârful Alianţei.