Iohannis: Fiecare cetățean al României poate să fie liniștit. NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea României

6 luni în urmă 296

NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României, a subliniat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis

NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României, a subliniat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti. El a spus că în dialogul cu Kamala Harris a fost asigurat de angajamentul faţă de articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

"Mă bucur că am ocazia să o primesc pe vicepreședintele SUA. Îi mulțumesc pentru prezența sa, în aceste momente de cumpănă. Vizita dumneavoastră reflecă o dată în plus profunzimea parteneriatului.
I-am transmis aprecierea României pentru eforturile SUA.
NATO va acționa fără ezitare pentru a apăra fiecare aliat.
Securitatea începe acasă. În acest sens am luat decizia de a mări cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.
Dialogul continuu al SUA cu România au avut o contribuție esențială la răspunsul unitar și puternic internațional la acțiunile Rusiei. A fost un răspuns ferm și prompt în privința sancțiunilor contra Rusiei și măsurile privind alianța NATO.
Doamna vicepreședinte Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiitul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe.
NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României.
E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă.
Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățeam român poate fi liniștit.
Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare aliate în România și am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung.
Am evaluat imlicațiile pe termen lung ale inavziei în Ucraina. Am stabilit să coooperăm pentru a continua eforturile de consolidare a posturii defensive a flancului sudic al NATO.
Am subliniat că e necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de lupptă al NATO din România.
România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezneță puternică cât mai curând posibil.
Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucraineni. Am decis operaționalizaea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru. 
Am discutat despre sprijinul pe care trebuie să îl dăm Republicii Moldova, cu un număr mare de refugiați.
Am lansat în marja COP 26 de la Glasgow proiectul comun România – SUA proiectul de reactoare nucleare modulare mici, am convenit să continuăm proiectul. 
Am analizat împreună și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză e o oportunitate istorică pentru a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc. 
România și-a adus contribuția prin promovarea formatului București 9, care a fost foarte eficient în contextul acesta. 
Aniversăm 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istorie".

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe