Iohannis: Ne vom confrunta cu o iarnă complicată. Facem economie fără să stăm în frig. Nu vom abandona Republica Moldova

10 luni în urmă 114

Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată și trebuie să economisim și să căutăm surse alternative de gaz, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată și trebuie să economisim și să căutăm surse alternative de gaz, însă reducerea cu 15% a consumului de gaz, așa cum este recomandat la nivelul UE, este posibilă fără ca cineva să stea în frig, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni.

„Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap”, a adăugat şeful statului.
„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile înc are gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi abordarea de a face economii de 15% e una corectă. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie. La noi s-a făcut o analiză şi ministerul de resort a ajuns că pentru România o economie este posibilă, fezabilă, sustenabilă. Aici nu vorbim o reducere a consumului cu 15% faţă de ce avem acum, ci o reducere de 15% cu media pe anii trecuţi”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută vineri la Palatul Cotroceni.
Preşedintele României a adăugat că România nu va abandona Republica Moldova şi o va sprijini cu soluţii, pentru o variantă apare.
„Suntem foarte conştienţi de situaţia extrem de dificilă în care se regăseşte Republica Moldova şi astăzi la Guvern se vor purta discuţii până vom găsi discuţia cea mai bună. Astăzi împreună cu preşedintele Maia Sandu am discutat că trebuie să avem diferite planuri şi scenarii. Un lucru e cert. Nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care vor apărea. Pentru variantele uşoare e simplu, pentru cele grele e mai complicat, dar repet – nu vom abandona Republica Moldova”, a completat Iohannis.
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1.
Guvernul a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale, industria critică şi consumatorii români nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe