Iohannis: Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă

8 luni în urmă 243

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la finalul ședinței CSAT că România trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile, în contextul crizei de securitate de la granița de est a Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la finalul ședinței CSAT că România trebuie să fie pregătită pentru toate scenariile, în contextul crizei de securitate de la granița de est a Ucrainei.

„Am examinat măsurile privind capacitățile de răsuns la noile provocări care să ne permită o consolidare a rezilienței României. România are peste 600 de km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil. Actuala criză de securitate creată de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră și nici măcar despre doar securitatea europeană. Este vorba despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic. Este important la nivelul NATO și al UE să dăm dovadă de unitate și solidaritate. Demerusile Rusiei reliefează folosirea forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele. Prin propunerile din decembrie, Rusia încearcă să modifice inacceptabil parametrii de securitate. Tacticile hibride complică situația de securitate. Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol promirdial în detensionarea situației.Discuțiile recente cu Rusia au permis prezentarea detaliată a abordării NATO.
Am transmis Rusiei fără echivoc îngrijorările noastre față de conduita acesteia din ultimii ani. Alături de aliați, am transmis mesaje clare care să sublinieze atașamentul pentru valorile spațiului euroatlantic. Reiterăm susținerea pentru suveranitatea Ucrainei și pentru consolidarea rezilienței. Trebuie să fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia va refuza calea dialogului.
Indiferent de evoluțiile actuale, NATO trebuie să-și menține la un nivel ridicat capacitatea de apărare. Subliniez că măsurile luate de NATO pentru întărirea flancului de est reprezintă un răspuns defensiv. La nivelul UE discutăm aprofundat despre măsuri restrictive - sancțiuni care vor avea consecințe masive și costuri serioase pentru Rusia dacă va iniția acțiuni agresive asupra Ucrainei
Am decis în ședința CSAT măsuri importante. Voi da câteva exemple: Continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței NATO și a SUA pe teritoriul României. Guvernul și instituțiile abilitate se vor coordona pentru un eventual flux de migranți. Se urgentează proiectele de lege privind apărarea națională pentru perioada 2020-2024. Șeful Statului major a prezentat măsuri armonizate cu NATO, pentru o pregătire a României pentru porice scenariu.
România, ca membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și nu e cazul ca vreun cetățean al României să se teamă. Îi asigur pe români că suntem angajați să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe