Ministrul Angel Tîlvăr: Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică

11 luni în urmă 79

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Chişinău cu omologul său, Anatolie Nosatîi, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează marţi şi miercuri în Republica Moldova.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Chişinău cu omologul său, Anatolie Nosatîi, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează marţi şi miercuri în Republica Moldova.

Cei doi miniştri au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar şi teme asociate cooperării în context regional, NATO şi UE.
"Trebuie să continuăm să ne implicăm, la nivel internaţional, pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la ameninţările hibride ale Federaţiei Ruse, accentuate de campanii de dezinformare şi propagandă. Vreau să felicit autorităţile de la Chişinău pentru modul în care au gestionat aceste provocări", a afirmat Angel Tîlvăr.

În cadrul întâlnirii a fost evidenţiată vizita recentă la Bucureşti a ministrului Apărării din Republica Moldova pentru participarea la prima ediţie a Black Sea Security Conference de sub umbrela Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizată la Bucureşti de România şi Ucraina, pe 13 aprilie, precum şi reuniunea trilaterală România - Republica Moldova - Ucraina desfăşurată la nivelul ministerelor Afacerilor Externe şi ale Apărării, în marja aceluiaşi eveniment, precizează Minsterul Apărării Naționale.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat cooperarea foarte bună în domeniul învăţământului militar şi a instruirii în comun.
"În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării, vreau să evidenţiez nivelul excelent al relaţiilor noastre, cât şi deschiderea specialiştilor din Ministerul Apărării Naţionale de a răspunde solicitărilor de sprijin. Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică", a spus ministrul român al apărării.

Totodată, a fost reiterată susţinerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe traseul european.
"Ţara noastră pledează constant pentru sporirea sprijinului UE pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor de apărare şi contracararea ameninţărilor hibride. Având în vedere încercările persistente de destabilizare cu care se confruntă Republica Moldova, ca parte a acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse, această susţinere este esenţială", a apreciat Tîlvăr.

Demnitarul român a punctat că sprijinul UE pentru Republica Moldova se concretizează inclusiv prin măsuri de asistenţă prin Facilitatea Europeană pentru Pace, care au un rol important în consolidarea capabilităţilor de apărare ale Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul Nosatîi a evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova pe dimensiunea consolidării capacităţilor de apărare.
"Guvernul României şi Ministerul Apărării Naţionale ne oferă un ajutor semnificativ în acest sens, inclusiv prin diverse forme de instruire, antrenamente desfăşurate în comun, dar şi expertiza şi consultanţa oferită pentru modernizarea sistemului naţional de apărare", a declarat Anatolie Nosatîi, potrivit comunicatului menţionat.
Programul vizitei ministrului Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, la Chişinău cuprinde întrevederi cu preşedintele Maia Sandu, la sediul Preşedinţiei Republicii Moldova, cu Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, la Casa Guvernului, şi cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la sediul instituţiei, precum şi o vizită la sediul Brigăzii 1 infanterie motorizată, din municipiul Bălţi. Sursa foto: MApN/Laurențiu Turtoi

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe