Orchestra Română de Tineret, în concert pe scena Expo 2020 Dubai

9 luni în urmă 98

Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a prezentat, în data de 6 decembrie 2021, pe scena Amfiteatrului Millennium din cadrul expoziției mondiale, concertul susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, eveniment înscris în seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

Spectacolul i-a adus pe scenă pe soliștii Valentin Șerban (vioară) și pe Ștefan Cazacu (violoncel), laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu 2021.

Selecția repertorială a cuprins lucrări reprezentative din repertoriul românesc și universal, compuse de Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Rossini, Mascagni, Saint-Saëns, Puccini, Glinka şi Johann Strauss fiul. În programul celor doi solişti au fost incluse și două lucrări româneşti celebre, Balada pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu şi Dansuri româneşti pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu.

De asemenea, în cadrul Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, Orchestra Națională de Tineret a susținut, la data de 7 decembrie 2021, micro-concerte cu fragmente din același program interpretativ, dedicate publicului vizitator.

Înregistrarea concertului susținut de Orchestra Română de Tineret la Expo 2020 Dubai poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Pavilionului României: https://www.facebook.com/romaniaexpo2020/.

Informații suplimentare:

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii - Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Orchestra reunește cei mai buni tineri muzicieni din România și a reușit să se impună în plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret - EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii“ - Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011. Începând cu stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii „George Enescu“, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În Romania, Gabriel Bebeșelea dirijează în mod regulat orchestre precum Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Română de Tineret. Dirijorul este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker și Janáček Philharmonic Ostrava.

Violonistul Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21). A obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. Este câștigătorul unor concursuri naționale și internaționale de vioară, precum Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

Violoncelistul Ștefan Cazacu a susținut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania și a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, precum și cu Filarmonica din Chișinău sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra). Printre dirijorii cu care a cântat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters. Din anul 2011, Ștefan Cazacu colaborează constant cu ansamblul Violoncelissimo, înființat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992. Alături de Violoncelissimo, Ștefan Cazacu a cântat în străinătate, în mari orașe ca Bruxelles sau Washington DC, precum și în țară, la București, Iași, Timișoara ș.a. În ultimii trei ani a devenit şi membru al ansamblului Placello creat de violoncelistul Răzvan Suma. În 2021, Ştefan Cazacu a câştigat premiul al III-lea la secţiunea violoncel a Concursului Internaţional „George Enescu”.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe