Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la cea de-a X-a ediție a Festivalului cultural ”Săptămâna Haferland”

7 luni în urmă 182

Alocuțiunea susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la cea de-a X-a ediție a Festivalului cultural ”Săptămâna Haferland”

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Excelența voastră domnule președinte,
Excelentele voastre doamnelor și domnilor ambasadori,
Domnilor ministri,
Doamnelor și domnilor,
Distinși invitați,
Sunt foarte bucuros și onorat să particip, alături de dumneavoastră, la a 10-e ediție a unui eveniment care sărbătorește diversitatea culturală prin promovarea tradițiilor sașilor din România.
Săptămâna Haferland a ajuns, grație unei excelente inițiative și a unui neobosit efort, să fie acel moment în care celebrăm un exemplu desăvârșit de păstrare intactă a unei culturi - de moștenire a unor tradiții etnice, lingvistice și religioase care și-au găsit locul și respectul cuvenite în patrimoniul cultural românesc.
În aceste zile, sărbătorim istoria noastră comună, a sașilor care au rămas aici, a celor care vin să revadă locul în care li s-au născut părinții și bunicii, satele în care se vorbește în aceeași limbă.
În jurul bisericilor fortificate și în interiorul cetăților săsești, celebrăm, astăzi, cu mândrie, o comunitate care dăinuie de aproape nouă secole. O comunitate care a împărțit cu poporul român momentele grele sau clipele faste ale istoriei. Sașii din Transilvania au trăit aici îmbrățișați de Carpați și de respectul fiecăruia dintre noi, ca parte a acestei națiuni.
Haferland este locul binecuvântat din inima Transilvaniei unde găsești acel sentiment de liniște interioară care reflectă sufletul oamenilor și o istorie din care învățăm că unitatea, răbdarea și toleranța sunt valori care ne fac să mergem mai departe împreună.
La un eveniment care sărbătorește diversitatea culturală, îmi doresc să vorbesc despre ce ne unește pe noi toți ca popor, despre problemele pe care le avem de depășit împreună.
Pacea și bunăstarea națiunii și a membrilor săi sunt scopurile fundamentale ale oricărei societăți democratice. Totodată, libertatea este valoarea supremă a oricărui om care trăiește în cadrul unei astfel de societăți.
Libertatea de a gândi, de a se informa, de a se educa, precum și libertatea de a-și exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă sunt toate expresii ale libertății omului, protejate și garantate deopotrivă de statul român.
Vedem azi, ce consecințe dramatice  apar când aceste valori fundamentale sunt puse în pericol din cauza războiului pornit de Rusia în Ucrainei, nu departe de granițele noastre.
Știm că de modul în care gestionăm acum, aceste crize, alături de partenerii noștri europeni și transatlantici, depind viitorul și bunăstarea noastră în anii care vor urma.  
De aceea, Guvernul pe care îl conduc are această misiune, deloc ușoară, de a asigura stabilitatea politică, socială și economică într-o perioadă cu multiple crize interconectate și cu un război la graniță, care a schimbat lumea în care trăim.
Doamnelor și domnilor,
„Spune-mi cu cine ești prieten ca să îți spun cine esti!”, zice o vorbă înțeleaptă din popor. Apartenența noastră la civilizația occidentală și la societatea națiunilor europene presupune să împărtășim valori comune, nu doar interese comune.
O spun răspicat: România este un stat democratic, care a făcut în ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca să fie un partener de încredere în rândul societăților occidentale dezvoltate.
Noi, românii am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist și nu îl vom părăsi.
Democrația este un regim politic complicat. Funcționează cel mai bine prin consens și cooperare.
Desigur că într-o societate democratică există viziuni și idei diferite, chiar opuse, care nu trebuie să se radicalizeze, ci trebuie să se tolereze pentru a ajunge la consens și echilibru.
Nicio democrație nu este perfectă, dar se perfecționează prin consolidare. Învățăm unii de la alții și luptăm împotriva oricăror forme de autoritarism, radicalizare, a exceselor fundamentate pe doctrine nationalist-populiste, rasiste sau de clasă.
Totodată, democrația trebuie apărată, în ciuda tuturor obstacolelor, investind continuu energia și încrederea noastră.
Numai așa, participând la democrație, vom putea să înțelegem valorile sale, să le respectăm și să le transmitem copiilor noștri prin educație.
Alături de suveranitatea națională și unitatea poporului, de cetățenie, de valorile constituționale derivate din pluralismul politic și statul de drept, dreptul la identitate reprezintă unul dintre fundamentele societății democratice în care trăim.
Ca cetățeni români, suntem egali în drepturi și suntem liberi să ne păstrăm, dezvoltăm şi să ne exprimăm identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, fără discriminări și privilegii.
Ca societate europeană democratică, noi nu putem să gândim lumea în care trăim din perspectiva excluderii, a violenței sub toate formele sale sau a dreptului celui mai puternic.
Ca societate democratică trebuie să fim puternici și fermi în apărarea valorilor noastre.
Trebuie să combatem cu toată forța acele acțiuni și discursuri care militează pentru ură și violență în cadrul societății și să promovăm prin acțiunile și cuvintele noastre valorile democratice pe care se întemeiază pacea și bunăstarea comunităților noastre.
Doamnelor si domnilor,
Închei aici spunând că Transilvania însăși reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică. Trebuie să fiți mândri de acest lucru pentru că această apreciere la nivel european nu putea exista fără perseverența dumneavoastră în căutarea consensului și a bunei înțelegeri care trebuie să caracterizeze relația dintre vecini și prieteni.
Cred că libertățile de care ne bucurăm, uniți în diversitatea Uniunii Europene, mai ales cea de liberă circulație, reprezintă un motiv de speranță că milioanele de cetățeni români, printre care și mulți membri ai puternicei comunități de sași, vor regăsi drumul către casele lor, atat la ceas de sărbătoare, dar poate și cu gândul revenirii acasa. Este datoria noastră, a celor rămași, să ne asigurăm că aici, în România, păstrăm comorile moștenite din istoria noastră și consolidăm șansa modernizării țării noastre.
Vreau să vă felicit pe dumneavoastră, întreaga comunitate săsească, pentru modelul de bună conviețuire și de bună înțelegere pe care l-au promovat de atâta timp față de vecinii lor secui, maghiari și români, pentru exemplul de unitate, respect și demnitate pe care îl oferiți în acest spațiu al diversității.
Vă mulțumesc foarte mult pentru această sărbătoare și vă doresc sănătate și la cât mai multe astfel de sărbători!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe