Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul de lansare a Conferinței „Smart diaspora - în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”

10 luni în urmă 162

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Doamnă ministru,
Doamnă consilier prezidențial,
Domnilor miniștri,
Domnule viece-președinte al Academiei Române,
Domnule profesor,
Stimați invitați,

Dezbaterea de astăzi, în perspectiva organizării Conferinței ”Smart diaspora - în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat reflectă preocuparea Guvernului pentru toți cetățenii români, inclusiv pentru comunitățile din afara granițelor.
Salut reluarea acestei inițiative după mai mulți ani de întrerupere și sper ca astfel de evenimente să se desfășoare periodic. Am avut o discuție cu domnul profesor Pirtea și am înțeles cât de important este acest eveniment, iar reluarea lui se încadrează în tot ce înseamnă ansamblul măsurilor guvernamentale privind relansarea cercetării și inovării în România.
Avem peste 4 milioane de români, buni profesioniști în domeniile în care își desfășoară activitatea, care susțin economii importante ale țărilor europene, fie angajați, fie derulând propriile lor afaceri. Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităților academice și științifice din toată lumea, care prin priceperea și creativitatea lor contribuie la progresul societăților din care fac parte.
Dincolo de aspectele formale și instituționale, ei sunt parte a națiunii române și îi așteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviință.
Prin acțiunile noastre guvernamentale am inițiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creșterii calității vieții și dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele și investițiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine și vor transforma țara noastră în locul unde să își dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate.
Știm cu toții că sectorul economic are cei mai sensibili senzori, iar percepția măsurilor guvernamentale se reflectă în dinamica investițiilor. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar și orientarea către activități din sectoarele administrative, științifice, tehnice și telecomunicații arată că economia românească privește către viitor. Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendințe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele și investițiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare.

Cercetarea, inovarea și digitalizarea sunt principalele instrumente ale modelului nostru de creștere economică. Transformarea digitală și adoptarea noilor tehnologii  ne oferă șansa să recuperăm decalajele față de Uniunea Europeană și față de țările care au înțeles mai devreme rolul inovației în modernizarea serviciilor publice.
Am vizitat în ultima perioadă mai multe companii competitive din sectoare de activitate diferite. Punctul lor comun în drumul către diversificarea și dezvoltarea economică este reprezentat de importanța acordată cercetării-inovării și adoptării noilor tehnologii. Faptul că economia românească este cu un pas în fața administrației, trebuie să fie un imbold care să ne determine să accelerăm lucrurile la nivel guvernamental.
Pentru serviciile publice digitale, ministerul Digitalizării, domnul ministru Burduja, prezent la această activitate, lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România și care este asumat în toată amploarea sa la nivelul Guvernului. Am făcut apel la societatea civilă să fie nemijlocit implicată în derularea acestui proiect.
De asemenea, seria de proiecte lansate sau aflate în pregătire la Ministerul Cercetării vizează creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii și consolidarea pieței interne cu întreprinderi mai puternice.
Susținerea centrelor de competență și sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din țară, dar și celor din comunitățile din diaspora.
Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
Este o inițiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din diaspora se vor dezvolta grupuri de cercetare de excelență în domenii științifice de vârf, la care se adaugă atingerea obiectivelor din Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă.
Suntem conștienți că cetățenii noștri din afara granițelor au nevoie de oportunități și programe reale pentru a începe o afacere și pentru a-și valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediția din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program pentru că așteptăm cât mai mulți antreprenori români să genereze acasă inovare și bunăstare.
Este nevoie de o mai bună colaborare între instituțiile statului în sprijinirea românilor din afara granițelor și de o viziune coerentă, pe termen lung. Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula și integra programele, politicile și măsurile la nivelul instituțiilor statului român.
Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punți de comunicare permanente cu comunitățile de români din afara granițelor, care să funcționeze în dublu sens. Românii, indiferent unde au ales să trăiască și să muncească, trebuie ajutați să cunoască evoluția socială și economică a țării. Iar implicarea lor în colaborarea cu comunitățile academice, științifice și din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoare proiectelor noastre și un binevenit transfer de încredere.
În încheiere, aș dori să mulțumesc comunității academice pentru inițiativa de a organiza Conferința ”Smart diaspora - în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”. Salut prezența domnului vicepreședinte al Academiei și a domnului profesor Adrian Curaj, inițiatorul acestui program, început tot într-o guvernare liberală, dacă nu mă înșel, în anul 2008. Mulțumim foarte mult. Iată că s-au găsit și resurse și voință ca programul să meargă mai departe.
Doamnă ministru, domnilor miniștri, aveți toată susținerea mea pentru a coagula expertiza și creativitatea creierelor românești din afara granițelor și pentru a aduce în România cât mai mulți oameni care vibrează la valorile românești!
Vă mulțumesc! Vă doresc succes în această primă etapă de pregătire și anul viitor, atunci când va avea loc evenimentul, sper să participăm și să venim cu elemente de concretețe față de tot ceea ce am reușit să implementăm la nivel guvernamental. În vizitele despre care am făcut vorbire, fiecare dintre companiile pe care le-am vizitat aveau un departament separat de cercetare-inovare. Persoanele cu care am discutat au afirmat că succesul în business s-a datorat acestei componente care este foarte bine conectată atât cu alte structuri care sunt preocupate de cercetare-inovare la nivel național, cât și cu institute din străinătate. Totodată, am reușit să discutăm chiar cu cercetători români care au revenit în România și lucrează în aceste departamente de cercetare și inovare, ceea ce arată că se poate. Demersul dumneavoastră de astăzi este unul care vine să susțină ceea ce ne-am propus la nivel de Program guvernamental. Sunt fonduri atât din programele europene, cât și de la bugetul de stat. Este o chestiune pe care bugetul de stat trebuie să o asume. Realitatea faptelor va dovedi dacă am luat o decizie bună, dar eu sunt convins că am luat o decizie foarte bună care va aduce acea plus valoare despre care nu contenim să discutăm de fiecare dată.
Vă mulțumesc și vă urez succes în demersul dumneavoastră!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe