Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a Serviciului de Telecomunicații Speciale

9 luni în urmă 91

Marți, 13 Decembrie 2022

Alocuţiunea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a STS

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Nicolae-Ionel Ciucă: Excelența Voastră, domnule președinte, doamnă președinte al Senatului, doamnelor și domnilor parlamentari, membri ai Cabinetului, doamnelor și domnilor directori ai instituțiilor din sistemul național de apărare și securitate națională, domnule director, doamnelor și domnilor generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri activi și în rezervă, mă bucur foarte mult că am onoarea să particip la această activitate deosebit de importantă pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale, 30 de ani de activitate.
Ca atare, participăm astăzi, așa cum menționam, la un moment special al unei instituții care oferă servicii de comunicații și tehnologia informației, la nivelul statului român, în deplină siguranță. Este o aniversare care ne amintește de drumul României pe linia creării și consolidării unui stat democratic, de evoluția telecomunicațiilor la nivel interinstituțional și, mai apoi, la formulele de cooperare public-privat într-un domeniu deschis acestui tip de cooperare. Serviciul de Telecomunicații Speciale a oferit, timp de 30 de ani, cele mai noi și complexe sisteme și soluții de comunicații destinate statului, reușind să țină pasul cu fiecare etapă tehnologică. Parcursul a presupus adaptarea serviciilor la progresul tehnologic global, la permanentele reconfigurări și la integrarea obiectivelor strategice ale României ca stat membru al Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice.
Acum trei decenii, Serviciul de Telecomunicații Speciale gestiona un număr redus de rețele de comunicații în tehnologiile analogice de la acea vreme. Acum două decenii ați realizat, în premieră pentru România, o videoconferință securizată pe o infrastructură de transmitere a datelor administrată de stat. În urmă cu peste un deceniu ați înființat prima structură de securitate cibernetică instituțională prin care să protejați sisteme informatice și mii de conexiuni sau servicii ale instituțiilor publice. V-ați adaptat, ați anticipat și ați răspuns adecvat provocărilor tehnologice și de securitate generate de transformarea accelerată a societății și ați devenit un reper în materie de comunicații și tehnologia informației pentru țara noastră. Administrați o infrastructură ultramodernă și rezilientă, bazată pe investiții în tehnologie și în pregătirea inginerilor și specialiștilor dumneavoastră, care și-au dovedit valoarea în multe situații.
În pandemia de COVID 19 ați avut un rol fundamental în crearea, în timp record, a unor platforme și sisteme informatice cu nivel de sofisticare ridicat și flux sută la sută digital, cu mecanisme securizate de comunicare la distanță sau soluții digitale, dovedind reziliența și capacitatea de continuitate guvernamentală în situații de criză. Prin aplicațiile dezvoltate de programatorii STS, împreună cu specialiștii din ministerele de profil, s-a reușit accesul la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență și deschiderea spre obiectivul digitalizării administrației publice în România. În contextul războiului de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina, ați avut, de asemenea, un rol determinant în buna organizare a acțiunilor de răspuns ale statului și în asigurarea întregului sistem de comunicații pentru autoritățile de la frontieră.
Felicit specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru modul în care au blocat multiple atacuri îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România, dar și pentru partajarea analizelor proprii și colaborarea cu specialiștii IT și experții de la nivelul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și cei ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare. Ați demonstrat că, în cazul unui atac cibernetic, avem specialiști și avem expertiză, iar deciziile și măsurile fizice, tehnice și operaționale luate în timp real sunt esențiale.
Dragi ingineri și specialiști ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și vă îndemn să mențineți aceleași înalte standarde de competență și performanță. Funcționarea eficientă a instituțiilor statului depinde de responsabilitatea cu care dumneavoastră vă faceți datoria în fiecare zi. Societatea se bazează pe expertiza dumneavoastră extrem de importantă în dezvoltarea și transformarea digitală a României. Cetățenii au nevoie de digitalizare, iar administrația publică are nevoie de dumneavoastră pentru a răspunde la această nevoie majoră. Prioritățile rămân redimensionarea sistemului național de comunicații de stat, conform cerințelor internaționale de calitate și realizarea infrastructurii necesare care vor găzdui cloud-ul guvernamental și serviciile electronice de care au nevoie cetățenii.
Înainte de a încheia, pentru că tot ați prezentat un film din care a reieșit evoluția și un pic de poveste a Serviciului de Telecomunicații Speciale, vreau să vă spun că, în urmă cu opt ani, când aveam în vedere ce urma să se desfășoare la Cincu, pregăteam acolo o activitate foarte importantă la vremea respectivă și nu aveam capacitate de transmitere date. Am sunat la Serviciul de Telecomunicații Speciale, am sunat mai mult să mă conving că nu ratez această încercare de a soluționa problema respectivă, neavând încrederea că se va rezolva. A fost doar o încercare; doar că încercarea respectivă, într-un timp foarte scurt, s-a transformat într-o reușită, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea infrastructurii pe care astăzi o avem în Cincu.
Vă mulțumesc și celor de atunci și celor de acum pentru modul în care ați înțeles că doar printr-o coordonare și printr-o comunicare interinstituțională putem să punem laolaltă toate capacitățile de care țara are nevoie și putem să ne îndeplinim misiunea. Vă felicit încă o dată, avem încredere în capacitatea dumneavoastră. Vă dorim succes în tot ceea ce întreprindeți și să ne vedem cu bine la următoarea decadă, pe care sper să o sărbătorim împreună. La mulți ani!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe