Pensiile speciale ale magistraților se întorc în Parlament

10 luni în urmă 82

Curtea Constituțională a anunțat, miercuri, că legea pensiilor de serviciu este parțial neconstituțională și va fi întoarsă în Parlament.

Curtea Constituțională a anunțat, miercuri, că legea pensiilor de serviciu este parțial neconstituțională și va fi întoarsă în Parlament.

Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincții. Legea criticată introduce, astfel, o impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge, practic, la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu. Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții, conform articolului 147, alineatul 2, din Constituție”, a declarat Marian Enache, președintele Curții Constituționale.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe