Premierul Marcel Ciolacu, în Israel: Guvernul român dorește o pace durabilă în această regiune. Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite

7 luni în urmă 45

Marți, 17 Octombrie 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, la Ierusalim, o întrevedere oficială cu omologul său israelian Benjamin Netanyahu, precum și întâlniri cu  reprezentanți ai comunității românești din această țară afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă.
În cadrul întrevederii cu premierul Statului Israel, prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis, din partea României un mesaj de solidaritate poporului și autorităților israeliene și a condamnat cu fermitate atacurile teroriste, antisemitismul și discursul incitator la ură.
”Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate – femei, copii, tineri în floarea vârstei, în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas. Transmit compasiunea noastră pentru pierderile de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care, în mod tragic, s-au regăsit și cetățeni de origine română”, a declarat șeful Executivului român.
Premierul a subliniat că protejarea valorilor democratice și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru rezolvarea rapidă a acestor violențe.
”Guvernul român dorește o pace durabilă în această regiune, în care trăiește și o importantă comunitate de români cu care suntem în contact permanent. Suntem pregătiți să oferim asistență de urgență, în orice moment, dacă va fi necesar. Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și persoanelor răpite și abținerea de la orice alt act de agresiune, în special împotriva țintelor civile”, a adăugat prim-ministrul. De asemenea, premierul a făcut apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza și pentru a oferi asistența necesară refugiaților.
În Israel, prim-ministrul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români afectați de situația de securitate din regiune. ”Sunt alături de dumneavoastră și vă rog să aveți încredere că vom face tot ce este posibil pentru a vă sprijini și oferi siguranță”, le-a transmis premierul cetățenilor români din Israel.
Până acum, autoritățile române au oferit sprijin pentru repatrierea în siguranță a peste 2.200 de cetățeni români din Israel și continua demersurile pentru a oferi asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară.
În prezența comunității evreiești, premierul a oferit domnului Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, distincție acordată de președintele României.
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe