Reuniunea Șefilor Forțelor Navale din Europa la București

8 luni în urmă 171

Forțele Navale Române organizează Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies, CHENS), în perioada 11-12 mai 2022, la București, prilej cu care șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai PANAIT, predă președinția acestui forum european omologului său irlandez, Commodore Michael MALONE.

La reuniune participă 25 de șefi ai forțelor navale din țările europene care sunt membre ale UE sau ale NATO, iar cu statut de observator sunt prezenți reprezentanți ai conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO și ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa.

Comandanților Marinelor Militare din Europa prezenți în România au fost primiți miercuri, 11 mai, de către ministrul apărării naționale, domnul Vasile Dîncu, la sediul MApN. În cadrul întrevederii, oficialul Guvernului României a subliniat rolul marinelor militare europene în mediul geopolitic actual, precum și importanța dezvoltării interoperabilității dintre forțele navale europene prin participarea la misiunile și operațiile navale ale NATO și Uniunii Europene.

În contextul actualelor provocări de securitate din spațiul maritim european, CHENS contribuie la consolidarea unei viziuni unitare în rândul reprezentanților forțelor navale europene, privind cooperarea în domeniul naval, precum și discutarea unor concepte definitorii, de actualitate, ale mecanismului de comandă și control. De asemenea, reuniunea internațională organizată de Forțele Navale Române facilitează dezvoltarea dialogului militar la nivel înalt și a cooperării militare europene în domeniul naval.

CHENS este un forum informal și independent, alcătuit din șefii marinelor militare din statele europene care sunt membre UE sau NATO și care au forțe navale. Scopul CHENS este de a promova, în mod continuu, cooperarea dintre marinele militare ale statelor membre, de a analiza probleme de interes comun și de a îmbunătăți cunoașterea situației din domeniul maritim în țările membre.

Prima ediție a reuniunii au avut loc în luna iunie 1990, la inițiativa șefului Marinei Regale Britanice. La reuniune au participat câțiva șefi ai forțelor navale din nordul Europei, iar șeful Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa a avut statut de invitat. La scurt timp, în luna noiembrie a aceluiași an, la inițiativa șefului Marinei Militare Italiene, a avut loc o reuniune informală a unor lideri ai forțelor navale din state sud-europene. În anul 1994, la Portsmouth, Marea Britanie, a avut loc prima întâlnire comună a celor două grupuri de lideri militari din domeniul naval din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia și Spania, fiind decisă unirea acestor grupuri, întâlnirea anuală a participanților și adoptarea acronimului CHENS (Chiefs of European Navies).

După extinderile succesive ale NATO și UE, începând cu data de 31 ianuarie 2019, forumul CHENS este alcătuit din șefii forțelor navale din Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia.

Conducerea CHENS este asigurată de un comitet director, alcătuit din trei șefi de forțe navale, conform unui ciclu rotational anual, între grupul țărilor din nordul Europei și cel din sudul Europei. Pentru prima dată, Forțele Navale Române dețin președinția acestui forum, pe care au preluat-o de la Malta, în luna mai 2021, și o predau Irlandei, la finalul reuniunii din acest an de la București.

Reuniunile anuale ale CHENS sunt organizate în baza unei tematici stabilite de către forțele navale ale statului care deține președinția forumului, în acord cu celelalte două state care alcătuiesc comitetul director. Tema generală propusă de Forțele Navale Române este „Command and Control Challenges of a Maritime Enterprise / Provocările mecanismului de comandă și control în desfășurarea acțiunilor maritime”.

În marja reuniunilor anuale ale liderilor militari din domeniul naval, este organizat și un seminar pentru tinerii ofițeri de marină (European Seminar for Young Officers, ESYO), care tratează subiecte de interes din cadrul temei reuniunii CHENS.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe