Românii călătoresc mai puțin, dar mai bine: turismul se transformă în ciuda provocărilor economice

12 ore în urmă 8

Vânzările la nivel național au crescut în iunie 2025 cu 3 la sută, în timp ce numărul total al turiștilor a înregistrat o scădere de 7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor de la BIBI Touroperator.

Sezonul estival 2025 a debutat cu dinamici mixte în turismul din România. Vânzările la nivel național au crescut în luna iunie 2025 cu 3%, în timp ce numărul total al turiștilor a înregistrat o scădere de 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de BIBI Touroperator, unul dintre principalii touroperatori specializați pe vacanțe în România.

Această evoluție aparent contradictorie reflectă o piață în transformare: turiștii sunt mai selectivi și preferă pachete turistice, orientate către confort, cu facilități diverse, experiențe și servicii complete personalizate. Durata medie a sejurului s-a menținut constantă, la 4 nopți, indicând stabilitate în comportamentul de consum turistic.
Printre factorii care au influențat scăderea numărului de turiști se numără micșorarea valorii voucherelor de vacanță, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimțită puternic de angajații din sectorul public. 
La nivel național, pentru luna  iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu 9,5% mai mare față de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creștere este influențată atât de creșterea tarifelor cu 10-15%, cât și de preferința turiștilor pentru servicii superioare calitativ.

Topul destinațiilor interne în luna iunie 2025:

Litoral: Mamaia, Eforie Nord, Jupiter Munte: Sinaia, Poiana Brașov, Predeal Balneo: Băile Felix, Băile Herculane, Călimănești-Căciulata Delta Dunării: Mahmudia, Crișan, Sulina

Poate cea mai interesantă experiență în aer liber, de Rusalii, a fost  BIBI CampFest, care a ajuns la a IV -a ediție și care a crescut spectaculos de la 650 de participanți în iunie 2024 la peste 1.300 de persoane în 2025. CampFest este dedicat în principal familiilor cu copii, dar atrage tot mai mult și familii aventuriere fără copii, în căutarea unei experiențe active, în natură, într-un cadru deschis, prietenos și comunitar.
Evenimentul promovează valori precum familia, conexiunea cu natura, cooperarea și stilul de viață sănătos – exact acele elemente pe care mulți turiști le caută în prezent, în contrabalans cu aglomerația și ritmul accelerat al vieții urbane. Tot mai mulți oameni aleg să petreacă vacanțele în natură, pentru a se deconecta de la viața cotidiană. Campingul este benefic pentru sănătatea mentală și fizică, fiind o oportunitate excelentă de a face mișcare, de a învăța să trăim simplu și de a ne reconecta cu natura.
În luna iunie, au fost lansate primele 10 linii de transport rutier FlixBus care conectează peste 50 de orașe din România, oferind o alternativă modernă, accesibilă și eficientă pentru deplasările interne.
Totodată, la sfârșitul lunii iunie a fost deschis ultimul tronson al autostrăzii A0 sud, care leagă A1 de A2, oferind o conexiune rutieră directă și fluentă între centrul țării și riviera românească. Practic, această investiție scurtează semnificativ timpul de deplasare între Curtea de Argeș și stațiunile de la mare. În iulie va fi deschisă ultima porțiune din DEX12, care va lega Craiova de litoral.
În luna iunie, însorită, cu mai multe sărbători și zile libere am avut cifre de vânzări în creștere. Noile măsuri fiscale se pare ca afectează mai puțin turismul decât ne temeam. TVA -ul la cazare crește cu doar 2% față de amenințarea creșterii cu 10-12%. ANAT și celelalte patronate și asociații din turism au reușit să limiteze impactul devastator al iminenței creșteri peste noapte a TVA. Totuși anul este extrem de dificil în continuare, practic fără vouchere de vacanță și cu bugete drămuite. Unii dintre turiști renunță la vacanță în timp ce alții aleg să plece în afara, profitând de intrarea României în Schengen. Luna iulie este determinantă pentru sezonul estival actual”, declară Adrian Voican, președinte Bibi Group4travel.
Sezonul estival 2025 aduce în prim-plan un turism intern aflat la intersecția dintre incertitudine și provocare. Creșterea valorică a vânzărilor și preferința pentru servicii de calitate arată o maturizare a comportamentului turiștilor români, în timp ce scăderea numerică a acestora reflectă impactul direct al măsurilor fiscale și al reducerii sprijinului guvernamental prin voucherele de vacanță. Turismul românesc nu mai este o piață de volum, ci una de valoare, experiență și adaptabilitate.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe