Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu

1 lună în urmă 13

Sâmbătă, 09 Martie 2024

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Eu aș vrea totuși să îi mulțumesc domnului Dascălu, companiei Amazon și domnilor rectori care au creat consorțiul pentru învățământul dual, pentru această zi plină de informații și de sugestii despre cum putem să gestionăm lucrurile mai departe. Cu adevărat, au fost, nu mă așteptam la întâlnirea cu IT-iștii să fie atâtea întrebări despre infrastructura Iași-ului și dezvoltarea Iași-ului și mă bucur că, în sfârșit, după 30 de ani, și după 15 ani de promisiuni de spitale regionale, am putut răspunde la aceste întrebări cu lucruri pe care deja le vedem. Vă rog.
Reporter: La Iași există o frustrare foarte mare din cauza autostrăzii spre vest, nu spre București, spre vest. /…/ De câteva luni este blocat complet orice circuit, finanțările care au fost atrase până acum sunt de 1 miliard de euro spre Timișoara, 1 miliard de euro spre Constanța. Pe scurt, /… / PSD pierdeți voturi /…/. Cum deblocați?
Marcel Ciolacu: Pe scurt, eu nu dezvolt infrastructura României în funcție de câte voturi iau. Pe și mai scurt, mă bucur că ați finalizat aeroportul, a fost printre primele proiecte și nu s-a pierdut nici un ban european, fiind unul dintre proiectele finalizate la timp, până în 31 decembrie – după cum bine știm, s-a finalizat exercițiul financiar trecut și nu puteau fi fazate – și Iași-ul va fi primul oraș din România care va avea acces la două autostrăzi. Cred că v-am răspuns la tot. 
În comparație, de foarte multă lume și mulți premieri care v-au vizitat, eu văd pentru prima oară că autostrada Moldovei se finalizează. Mai mult…
Reporter: /…/ autostrada este blocată, de 6 luni nu se întâmplă nimic.
Marcel Ciolacu: Veți vedea că lucrurile se vor mișca, exact cum se întâmplă și acum.
Reporter: Cum răspundeți acuzațiilor opoziției conform cărora ați contribuit la creșterea artificială a acțiunilor Gabriel pe piața de capital din Canada?
Marcel Ciolacu: Doamnă, eu mă bucur, ca prim-ministru, că nu las o datorie copiilor noștri, că am avut capacitatea administrativă de acâștiga un proces. Celor cu acuzațiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde, pe care le plătim noi toți, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie. Deci, într-o zi istorică a României, unde avocații angajați de Guvernul României au reușit să întoarcă un proces aproape pierdut, eu să răspund la acuzații de ce nu las României datorii?! Unora care au făcut datorii de 200 de miliarde României?! Mi se pare că… Poate nu trăim în aceeași lume. Ce bursă? 
Reporter: Atunci cum explicați afirmația făcută în spațiul public conform căreia România va pierde procesul?
Marcel Ciolacu: Doamnă, dar nu am venit eu cu aceste explicații. Eu, ca prim-ministru, de câte ori am avut intervenții pe acest proces am spus că românii vor cunoaște adevărul. Nu am dat nicio informație, nu am dat nici un document din Guvernul României, nu am dat de niciunde nicio motivare care să influențeze acest proces. Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziția presei în momentul în care se finalizează procesul. Păi, despre ce vorbim?! Despre ce bursă?! Eu joc la bursă?! Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă. Problema este că s-au jucat cu banii României. Cum adică? Eu câștig un proces și nu las o datorie de miliarde de euro României și nu aduc o criză economică în România și o debusolare a sistemului fiscal și macroeconomic și au sunt acuzat că de ce am câștigat câștigat procesul?! Chiar nu le e rușine? 
Reporter: Ași avut informații de la avocați? 
Marcel Ciolacu: Nu am dreptul să am informații de la avocați, doamnă, chiar dacă sunt prim-ministru al României. Eu nu am avut nicio informație… Nu am dreptul. Nu am acest drept. Ne jucăm cu așa ceva?!
Reporter: De ce în toate declarațiile dumneavoastră și ale ministerului de finanțe se vorbea despre despăgubiri în acest caz? Ne pregăteam pentru 
Marcel Ciolacu: Bineînțeles că m-am pregătit. Dacă vă uitați pe agenda mea publică, veți vedea că chiar era o preocupare, dar nu e cazul. Am încă datoriile lui domnul Cîțu de plătit. Încă plătesc la cele 200 de miliarde ale lui domnul Cîțu și ale lui domnul Drulă. Asta e preocuparea mea. Bine că am scăpat de cele de la Roșia Montană.
Reporter: Ce planuri aveţi pentru dezvoltarea zonei în ceea ce priveşte Roşia Montană?
Marcel Ciolacu: Vom vedea. În momentul acesta e un proces câștigat, ea este în zona UNESCO și nu eu, prim-ministrul României, și nu Guvernul României trebuie să hotărască acest lucru. Acest lucru îl vor hotărî românii. Dacă am fi pierdut procesul și în negocieri ar fi fost o astfel de opțiune ar fi fost o urgență pentru Guvernul României să întrebe populația. În acest moment, din punctul meu de vedere, nu este o urgență. Mulțumesc mult. O zi bună!
Reporter: Mai aveam o întrebare. Vorbeaţi despre dezvoltarea Regiunii de Nord-Est a României, nu este cam târziu după 34 de ani de la Revoluţie să vorbim despre dezvoltare? 
Marcel Ciolacu: Doamnă, știu că Buzăul nu face parte din Moldova și nu vreau să-i supăr pe buzoienii mei, credeți-mă că am trăit aceeași frustrare. Mulțumesc mult!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe