Solstițiul  de vară. Obiceiuri și tradiții în cea mai lungă zi din an

10 luni în urmă 76

Solstițiul de vară este un fenomen astronomic care are loc atunci când Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare în emisfera nordică a globului. Acest eveniment are loc pe 21 iunie, și marchează începutul verii astronomice. astfel că miercuri și va fi cea mai lungă zi a anului 2023.

Astăzi este şi Ziua Mondială a Soarelui, o sărbătoare instituită de Societatea Internaţională pentru Energie Solară cu scopul de popularizare a posibilităţilor de utilizare a energiei solare. În România, această zi se marchează din anul 1997.

Solstițiul de vară, este ziua celebrată prin petreceri, dansuri, focuri mari și picnic în aer liber. Pe vremuri, era momentul în care erau calculate recoltele muncilor agricole. În această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tuturor întreg anul.

În unele zone ale țării, oamenii aprind focuri pe câmp și stau în jurul focului. Se spune că rolul focului este acela de a alunga spiritele rele și este complet interzis să stingi focurile.

Energia solstițiului de vară este considerată una a belșugului, creativității, bogăției și pasiunii. Este ziua în care poți da frâu liber creativității, pentru a-ți pune în practică o dorință veche.

Pe vremuri se spunea că odată cu solstițiu de vară poți avea noroc în dragoste. Ziua era una cunoscută pentru organizarea petrecerilor sau evenimentelor speciale, în familie.

Solstițiul de vară este legat şi de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt niște zâne bune care se pot transforma în adevărate vrăjitoare dacă sărbătoarea lor nu este respectat întocmai.

Se spune că în timpul solstițiului se practica magie, deoarece se considera că solstiţiul avea darul de a îndeplini dorințele ori aspirațiile care, aparent, erau imposibile. Se spune că, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu, fetele își puteau ghici viitorii soți.

Similare

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe