A început Summitul NATO de la Vilnius

9 luni în urmă 67

Secretarul general Jens Stoltenberg a lansat, marţi după-amiază, lucrările  summitului NATO de la Vilnius salutându-l pe preşedintele finlandez Sauli Niinistö în condiţiile în care Finlanda participă pentru prima dată în calitate de membru cu drepturi depline, relatează The Guardian.

„Vom trimite un mesaj clar, un mesaj pozitiv cu privire la calea de urmat”, a promis secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, referindu-se la viitoarea aderare a Ucrainei. Dar dezbaterea dintre aliaţi se înăspreşte când vine vorba de formularea acestei promisiuni de aderare: are Kievul „un loc” în cadrul Alianţei? Ar trebui ca Kievul să aibă „o cale” spre aderare atunci când „condiţiile sunt îndeplinite”? De săptămâni întregi, diplomaţii caută formula subtilă care să mulţumească pe toată lumea, inclusiv Kievul. Comunicatul final este aşteptat în cursul zilei de marţi, notează AFP.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi prezent la Summitul NATO. El a declarat că nu se așteaptă ca Ucraina să se alăture alianței înainte de încheierea războiului, dar consideră că apartenența la alianță este singura garanție că Rusia nu va lansa o nouă invazie în viitor. Zelenski a mai arătat că Armata Ucraineană, testată în luptă, ar întări semnificativ NATO și ar reduce povara militară a actualelor țări membre.

Vilnius s-a transformat în cel mai bine păzit oraș din Europa, fiind apărat cu baterii de rachete Patriot, plasate la doar 30 de kilometri de granița cu Belarus şi la 160 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Similare

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe