Angajații din mediul privat primesc vouchere de vacanță. Proiectul a fost adoptat de Senat

10 luni în urmă 69

Senatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă de acordare a voucherelor de vacanţă şi salariaţilor din sectorul privat, încadraţi cu contract individual de muncă.

Senatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă de acordare a voucherelor de vacanţă şi salariaţilor din sectorul privat, încadraţi cu contract individual de muncă.

Sumele voucherelor de vacanță se vor aloca anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR.
Modalitatea de plată a sumelor va fi stabilită de Guvern, în maxim 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.
În termen de cinci zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira banii către unitățile emitente care au încheiate contracte, care vor transfera angajaților valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
„În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% impozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea ridicată atrage după sine și un grad de colectare redus”, potrivit expunerii de motive.
„De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% – 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 lei anual. Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii”, mai arată sursa citată.
„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceștia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.”, se mai explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Pentru că sunt persoane care au încheiate mai multe contracte de muncă, este prevăzut ca fiecare angajat să aleagă angajatorul de la care vrea să primească voucherul, pentru că va putea beneficia de un singur voucher de la un singur angajator.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe