Briefing de presă de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, susținut la finalul ședinței de guvern

1 săptămână în urmă 15

Briefing de presă de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, susținut la finalul ședinței de guvern

[Check against delivery]

Mihai Constantin: Bună ziua și bun găsit la sesiunea de informare publică după ședința de guvern organizată la Timișoara, astăzi, joi, 25 aprilie 2024, o ședință focalizată asupra mai multor proiecte cu impact regional major în sănătate, infrastructură de transport, infrastructură sportivă, dar și a unor investiții cu relevanță crescută la nivel național.

Un pas important pentru începerea lucrărilor într-un termen cât mai scurt la Institutul Regional de Oncologie Timișoara a fost făcut astăzi, de guvern, prin desemnarea Companiei Naționale de Investiții ca structură de implementare pentru construcția și dotarea viitoarei unități medicale. Investiția este în valoare de aproximativ 1,15 miliarde lei și va fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Viitorul Institut Regional de Oncologie din Timișoara va avea 250 de paturi, ambulator de specialitate integrat, cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, săli de tratament, șase săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, dar și un centru de transplant medular și celule stem. După decizia luată astăzi de către guvern, prin ordonanță de urgență, Compania Națională de Investiții va declanșa procedura de licitație.

Un alt proiect așteptat de timișoreni este noul stadion la standarde UEFA, cu o capacitate de 30.000 de locuri. Această investiție este de aproximativ 837 milioane lei, bani alocați prin hotărâre de guvern. Durata de execuție a proiectului este estimată la 26 de luni.

În domeniul infrastructurii de transport, un proiect important aprobat de guvern este reabilitarea și modernizarea portului Drobeta-Turnu Severin. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 125 de milioane de lei, iar durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

O altă decizie se referă la deschiderea punctului de trecere a frontierei Beba Veche, România - Kübekháza, Ungaria. Acesta va fluidiza traficul rutier în zonă și este destinat circulației internaționale de persoane, precum și tranzitului internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone per vehicul. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condițiilor necesare de personal, tehnice și de infrastructură.

Rolul esențial pentru accelerarea acestor investiții în Timiș și în regiunea Banatului a fost identificat chiar de la începutul ședinței de guvern de către premierul Marcel Ciolacu în persoana ministrului transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, un timișorean care cred că este mai mult decât bine cunoscut dumneavoastră și cred că de facto este gazda noastră astăzi, așa că îi mulțumesc că este alături de mine la acest brief și îl invit să vă dea mai multe detalii și să vă răspundă la întrebări în continuare.

Sorin Grindeanu: Mulțumesc, Mihai! Bună ziua! Mă bucur să fiu cel care, în mare, anunță astăzi veștile bune de acasă, de aici, de la Timișoara. Vă spun că – și, probabil că cei care mă cunoașteți de mulți ani și sunteți unii în sală, aici, care mă cunoașteți de foarte mulți ani, deja sunt vechi în politică - am fost destul de emoționat astăzi, pentru că, da, am avut parte de o premieră la Timișoara post-decembristă și cred că nu trebuie să privim acest eveniment decât într-un mod simplu. Timișoara merită să aibă cât mai multe evenimente de acest tip și merită să aibă cât mai multe investiții, așa cum anunțam la începutul ședinței de guvern. cel puțin pe domeniul infrastructurii, vorbim de vreo 10 miliarde de lei. Dar astăzi, mă bucur că am în sală doi prieteni, cei doi primari de la Dudeștii Vechi și Beba Veche. Sunt doi primari la care țin foarte mult și care, astăzi, au venit să marcheze și ei acest acest moment, cel prin care a fost adoptată această hotărâre de guvern pentru deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche - Kübekháza. Cu această ocazie, sectorul de Drum Județean 682 va trece în administrarea Ministerului Transporturilor și va fi încadrat în categoria drumurilor de interes național. Menționez că, pentru înființarea acestui punct de trecere a frontierei, a fost încheiat deja un acord bilateral între Guvernul României și guvernul ungar. Dumneavoastră știți foarte bine că, în septembrie anul trecut, exact în această sală, am avut un briefing cu ministrul de externe ungar, cu domnul Szijjártó, urmare a acelui acelui memorandum. Potrivit documentelor puse la dispoziție, vorbim de terenuri care fac obiectul acestui act normativ în valoare de aproximativ 18,3 milioane lei /…/

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe