Ceremonia de semnare electronică a contractului de implementare a proiectului "Portalul Digital Unic al României - PDURo", eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

1 lună în urmă 49

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Implementarea Portalului Digital Unic al României a intrat în linie dreaptă

La Palatul Victoria a fost semnat, astăzi, contractul pentru implementarea Portalului Digital Unic al României – PDURo, un proiect în valoare de 96 milioane de lei (fără TVA), care contribuie la digitalizarea și simplificarea proceselor administrative, cu beneficii pentru cetățeni și întreprinderi.

Ceremonia de semnare a contractului de implementare a fost prezidată de Mihai-Alexandru Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, de Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului și de Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digilizarii, contractul fiind semnat de Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României și de Eduard Pughin, directorul Maguay Computers, reprezentant al asocierii declarate câștigătoare ca urmare a procedurii de licitație publică.

"Portalul Digital Unic al României”, dezvoltat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, va facilita accesul la informații pe piața internă a Uniunii Europene și face parte din investiția pentru "Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", din cadrul Componentei 7 - Transformare Digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Este un moment esențial pentru digitalizarea administrației publice din România și pentru calitatea serviciilor pe care administrația le oferă. Faptul că într-un singur loc cetățeanul va putea să interacționeze cu administrația, să scurteze și să eficientizeze procesele administrative reprezintă un pas semnificativ pentru o administrație modernă, în care cetățeanul este tratat cu adevărat ca un partener”, a declarat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, la evenimentul organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Implementarea proiectului aduce încredere cetățeanului în administrație, încrederea că administrația poate să îi facă viața mai ușoară și încrederea administrației că cetățeanul este un partener credibil, care merită mai multă atenție, a concluzionat șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a apreciat că semnarea contractului pentru acest proiect reprezintă un pas concret pentru schimbarea paradigmei publice că statul român ar fi rămas neschimbat în ultimii 20 de ani. „Facem astăzi un pas concret pentru desființarea ghișeului la care se depun cererile online. Prin PDURo, aducem funcționalitățile și serviciile publice digitale într-o interfață unică. Portalul digital unic al României înseamnă o arhitectură digitală care susține interacțiunea online a fiecărui cetățean cu statul român. Experiența utilizatorului va fi cea mai importantă în dezvoltarea acestui portal, ne dorim să fie ușor de accesat și eficient pentru fiecare cetățean. Vom aduce statul la un click distanță pentru toți românii, din țară și din toată Uniunea Europeană, iar statul român va fi cu adevărat eficient, va furniza servicii publice digitale cetățenilor și companiilor. Servicii publice precum înmatricularea unei mașini sau solicitarea unei pensii vor fi complet digitalizate, fără documente fizice”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

PDURo va implementa un sistem tehnic pentru schimbul transfrontalier automatizat de elemente justificative la nivel european. Acest sistem va permite accesarea a  peste 21 de proceduri online în România, dar și în toate țările UE. Totodată, statul membru care eliberează propriilor cetățeni un act administrativ în format electronic are obligația de a pune și la dispoziția autorităților competente solicitante din alte state membre același act administrativ în vederea îndeplinirii procedurilor administrative esențiale conform Regulamentului Single Digital Gateway.

Portalul PDURo va înlocui Punctul de Contact Unic Electronic (PCUe), aflat în administrarea Autorității pentru Digitalizarea României, cu o platformă nouă, aliniată la normativele europene pentru Single Digital Gateway și care va fi integrat în portalul ”Europa ta”, disponibil la nivelul întregii Uniuni Europene, în toate limbile oficiale.

Astăzi am semnat primul contract din investiția 1 – Implementarea infrastructurii de cloud guvernamental, o investiție strategică pentru Componenta 7 din PNRR. Semnarea acestui contract este un moment-cheie în lupta noastră împotriva birocrației și totodată o garanție că suntem pe drumul cel bun. Implementarea Single Digital Gateway va ajuta cetățenii și firmele europene să acceseze informații și proceduri online, venind în sprijinul lor în interacțiunea cu administrația. PDURo este o platformă standardizată la nivel european, va respecta normele europene și va avea aceleași funcționalități ca platformele similare din întreaga Uniune Europeană”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Beneficiile Portalului Digital Unic al României includ:

• Utilizarea unui sistem tehnic sigur și securizat pentru schimbul automatizat de elemente justificative între instituții publice din întreaga Uniune Europeană prin utilizarea principiului ”o singura dată” (once-only);

• Recunoașterea mijloacelor de identificare electronică ale persoanelor fizice și juridice din spațiul comunitar prin utilizarea nodului eIDAS implementat;

• Posibilitatea accesării serviciilor publice de la mai multe instituții publice prin utilizarea unui singur set de credențiale (single sign-on), folosind aplicația de identificare digitală ROeID.

Declarații susținute de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mihai-Alexandru Ghigiu, și de ministrul ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, la ceremonia de semnare electronică a contractului de implementare a proiectului "Portalul Digital Unic al României - PDURo"

[CHECK AGAINST DELIVERY]


Mihai-Alexandru Ghigiu: Bună dimineața! Sărut mâna! În primul rând bine ați venit la Palatul Victoria, cu vești bune, zic eu! Dincolo de semnale, îmi doresc să văd și implementat acest proiect cât mai curând, mai ales că eu personal sunt un mare fan al soluțiilor digitale. Cred că ceea ce face astăzi Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării reprezintă un moment, nu aș zice istoric - mă feresc de cuvintele mari -, dar reprezintă un moment esențial pentru digitalizarea administrației publice din România și pentru calitatea serviciilor pe care administrația le oferă sau ar trebui să le ofere. Faptul că, într-un singur loc, cetățeanul va putea să interacționeze cu administrația și va putea să scurteze și să eficientizeze procesele administrative cred că reprezintă un pas mare în ceea ce ne dorim a fi o administrație modernă și o administrație în care cetățeanul este cu adevărat tratat ca un partener. Cred că cuvântul de bază care ar trebui să caracterizeze evenimentul de astăzi este încrederea, încrederea cetățeanului în administrație, încrederea cetățeanului că administrația poate să îi facă viața mai ușoară și încrederea administrației că cetățeanul este un partener credibil, un partener care merită mai multă atenție și care merită să fie tratat ca acel beneficiar pentru care merită să oferi cele mai bune servicii. Îi felicit pe colegii de la Ministerul Cercetării pentru acest proiect, așteptăm să le vedem semnate și pe celelalte, dar mai ales implementate. Sincer, și asta știți cei care m-ați mai auzit la diferite evenimente, sunt sătul să aud de strategii, reforme ș.a.m.d., care rămân pe hârtie. Cred că important este să vedem că acest proiect, ca și celelalte care țin de digitalizarea administrației publice se vor implementa, se vor implementa în termen și se vor implementa în folosul cetățenilor, pentru că avem destule soluții tehnice astăzi sau soluții digitale, care, din nefericire, sunt departe de a fi nu utile, dar departe de a fi a ceea ce ceea ce ne așteptăm. Şi n-aș vrea să dau niciun exemplu, dar știți cel puțin o platformă care intuitivă nu este nici pentru cel care are abilități digitale destul de avansate. Încă o dată, felicitări! Veți găsi în Guvernul României și în guvernul condus de Marcel Ciolacu un partener pentru tot ceea ce înseamnă digitalizare, pentru că, dacă vrem cu adevărat să vorbim de modernizare și de servicii de calitate, digitalizarea este unul din pilonii esențiali. Mulțumesc mult!
Bogdan Ivan: Sărut mâinile! Bună ziua! Mulțumesc foarte mult, domnule cancelar, domnule secretar general, domnule președinte, distinși invitați. N-aș folosi neapărat nici eu termen de istoric, dar e un moment pe care eu, unul, personal îl aștept de foarte mult timp, mai ales în contextul în care ceea ce am început noi să facem de acum câteva luni de zile, noi, ca stat, alte țări au făcut-o în urmă cu 20 de ani. Iar din acest punct de vedere sunt încântat că o procedură de achiziție publică, care, de obicei, durează foarte mult timp și se contestă și se răscontestă, a reușit să fie dusă la capăt într-un termen oarecum record şi pe această cale vreau să-i felicit pe colegii mei din ADR, pe domnul Dragoș Vlad, pe doamna Bușon, pe toată echipa pe care ei o coordonează foarte bine acolo.
Ce facem astăzi punctual? Un pas concret înspre schimbarea paradigmei publice, că statul român a rămas același ca în ultimii 20 de ani și, dacă ne gândim la tot ceea ce putem să oferim ca stat, astăzi, suntem într-o situație în care acel ghișeu la care se depun online cererile la etajul VII a dispărut. În clipa în care va fi implementat acest proiect extrem de important, acel ghișeu va fi istorie doar pentru un simplu motiv, că avem acea arhitectură tehnică care să poată susține interacțiunea statului cu fiecare dintre cetățenii săi într-un format online stabil și foarte clar. Și vorbea foarte bine domnul Mihai Ghigiu mai devreme despre modul în care anumite aplicații sunt făcute și, de cele mai multe ori, chiar dacă ești un IT-ist, nu reușești ca să le folosești mai departe și e foarte greu să lucrezi cu ele. Ei bine, de această dată, în baza unui parteneriat creat în urma unei proceduri de achiziție publică, sper ca, în raport cu partenerii noștri, să avem o deschidere cât mai mare pentru a crea, pentru prima dată, atunci când vorbim despre softuri în administrația publică din România, segmentul de 'customer experience', să punem pe primul loc experiența utilizatorului care folosește aceste dispozitive și aceste instrumente digitale tocmai pentru a le face la fel de simplu de folosit ca și o aplicație de social media, ca și o aplicație de mobile banking. Ideea este să aducem statul la un clic distanță de fiecare român și totul să fie folosit simplu, ca bună ziua. Asta este ideea de bază și odată cu această aplicație pe care colegii mei, în momentul de față, rulează o parte din demo-urile pe care o să le avem ca cetățeni români, ideea de bază este ca ceea ce ne doare foarte mult - eu nu sunt unul dintre românii care nu poartă tot timpul portofelul la el, îmi țin poze cu permisul, cu buletinul, cu pașaportul, recunosc că am mai luat și amenzi din cauza asta și cred că e momentul ca în 2024, într-o țară în care avem peste 200.000 de oameni geniali din segmentul IT&C, să putem să modernizăm și administrația din România.
România este locul unu în Europa ceea ce privește capacitatea companiilor IT&C și pe locul șase în lume, așa că e momentul totuși să aducem această vigoare și această expertiză incredibilă și în domeniul guvernamental, iar pe această cale vreau să mulțumesc și eu premierului României, domnului Marcel Ciolacu, colegilor din executiv, domnului Mihai Ghigiu, domnului secretar general Mircea Abrudean pentru suportul constant pe care îl avem atunci când vorbim despre proiectele Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Mai simplu vorbind, vom avea în segmentul de wallet toate documentele noastre, vom putea să primim notificări înainte cu 30 de zile de a ne expira aceste documente, vom putea, în baza unui simplu clic, să stabilim data și ora la care vom merge ca să semnăm, ca să facem poză pentru permis, buletin sau pașaport, iar în această formulă vom avea - şi acesta este cel mai important lucru - livrabil direct pentru fiecare dintre românii care vor să se integreze în această platformă 24 ore/zi, 7 zile/săptămână. Nu vom depinde de un program al unui ghișeu, nu vom depinde de starea de spirit a unui funcționar aflat la un anumit ghișeu, ci vom avea o interacțiune cât mai simplă cu tot ceea ce înseamnă stat român. De acasă, din vacanță, din afara țării, la studii, pentru că odată integrat acest modul cu Ro ID-ul, are și inclusiv componenta de eIDAS, prin care orice român, aflat oriunde într-un stat european sau oriunde în lume, va putea să se conecteze la acest portal unic al României. Avem milioane de români plecați în afara țării care își doresc în continuare să țină legătura cu țara, să-și sprijine părinții, să-și plătească taxele și impozitele pentru imobilele pe care le dețin, să-și reînnoiască documentele și în această formă îi vom ajuta mult mai mult. Ei vor veni acasă ca să își vadă rudele, nu vor veni acasă, nu-și vor lua concediu ca să vină acasă să stea zile întregi la cozi pentru a-și schimba documentele.
Este un moment extrem de important și vine în același timp cu deblocarea unui alt element extrem de important în arhitectura digitală a statului român, și anume, proiectul de 'cloud guvernamental'. Și mă uit aici la domnul președinte Dragoș Vlad, care cred că are mai multe fire albe decât atunci când ne-am cunoscut în urmă cu două luni și am început să lucrăm în mod direct, dar cu toate acestea vreau să-i mulțumesc atât lui, cât și echipei, pentru modul în care au lucrat sistematic în ultima perioadă și am fost parteneri pentru deblocarea celui mai important proiect de digitalizare a administrației din România, și anume, 'cloud-ul guvernamental', care, după foarte puține modificări pe care le vom mai avea de făcut din punct de vedere procedural, va urma să intre în procedură de achiziție publică și vom anunța la momentul respectiv acest lucru.
Mulțumesc foarte mult tuturor pentru prezență, mulțumesc pentru parteneriatul pe care îl avem de-a lungul timpului și mă bucur, în același timp, că, într-o formă conjuncturală, dar nu neapărat conjuncturală, avem și un prim beneficiar al acestui proiect, și anume, cel mai tânăr primar al județului Bistrița-Năsăud, unul din cei mai performanți primari, domnul primar Paul Ştir, care conduce o comunitate foarte frumoasă, care este foarte conectată la instrumente digitale, și m-aș bucura foarte mult ca aceste prime aplicații pe care le pregătim să fie interconectate cu administrația publică locală. Și din acest punct de vedere, în urma unei susțineri guvernamentale foarte serioase din partea premierului României, urmează să deschidem un program prin care vom digitaliza serviciile publice a o mie de primării din toată țara, în prima etapă, începând cu primăvara anului 2024. Vă mulțumesc foarte mult pentru prezență, vă mulțumesc pentru parteneriatul deschis și nu vreau să sune bombastic, dar împreună scriem istorie. Mulțumesc foarte mult.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe