Declaraţii de presă ale premierului Marcel Ciolacu, după participarea la evenimentul "Living better with Europe"

2 luni în urmă 11

Declaraţii de presă ale premierului Marcel Ciolacu, după participarea la evenimentul "Living better with Europe"

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: În primul rând, vreau să mulțumesc familiei social-democrate, care a făcut ședința grupului social-democrat la București. E un fel de start, am înțeles de la doamna Iratxe că vor face astfel de ședințe în toate statele europene, membre ale Uniunii Europene. După cum bine știm, cel târziu pe data de 9 iunie vor avea loc alegeri europarlamentare în toate cele 27 de state. Este un efort comun. Eu cred că toate temele principale, în acest moment, au o rădăcină social-democrată, toate provocările din acest moment, după crizele suprapuse, au rezolvări social-democrate. De aceea, sunt ferm convins că acest an va fi anul social-democrației.

Reporter: /.../ listă comună cu PNL-ul la europarlamentare? /../ Vor fi europarlamentarele comasate cu alegerile locale?

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că mâine atât eu, cât și președintele Nicolae Ciucă vă vom răspunde la aceste întrebări. Este incorect, în timpul unor negocieri și unor discuții, eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau, împreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă, cea mai bună decizie în ceea ce privește românii și viitorul României și stabilitatea României. Haideți să vedem care este propunerea finală, nu este o negociere pe funcții. Sunt două programe de armonizat, fiindcă categoric vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment și trebuie să recunoaștem acest lucru, şi vom vedea și percepția românilor în cazul în care decidem...

Reporter: O precizare, vă rog. Spuneați că sunt două programe de armonizat. Asta înseamnă că cele două partide se îndreaptă către o alianţă electorală?

Marcel Ciolacu: Nu. Asta înseamnă că una dintre soluții este o alianță electorală sau o alianță politică, care va da stabilitatea României.

Reporter: Mergeți cu liste comune?

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că mâine veți afla tot. Ce vă spun cu certitudine și asta vă spun ca prim-ministru al României, eu doresc mâine să anunț tot calendarul de alegeri.

Reporter: Şi candidatul, domnule...

Marcel Ciolacu: Absolut! Calendarul de alegeri, am specificat, ca prim-ministru doresc să anunț calendarul de alegeri. Nu trebuie să fie un calendar astăzi să luăm o decizie, ne mai strângem peste o săptămână. Când am luat decizia, am luat tot calendarul ca românii să știe când se va merge la...

Reporter: O nouă comasare este posibilă în acest calendar?

Reporter: Înseamnă că aţi ajuns la un consens în privinţa unei comansări a alegerilor europarlamentare cu locale. Ce șanse sunt să vedem și o comasare a alegerilor parlamentare cu prezidenţiale?

Marcel Ciolacu: Foarte mici.

Reporter: Vă doriți în continuare un candidat comun, susținut de ambele formaţiuni?

Marcel Ciolacu: Nu. Eu îmi doresc ca cele două partide să vină cu două programe, le avem deja, să le armonizăm în ceea ce privește o stabilitate a României. Am spus şi în şedinţa cu colegii social-democraţi europeni, dacă România nu ar fi avut o stabilitate politică, n-am fi reuşit să fim unul dintre statele, e adevărat, cu un procent destul de mic, ne-am fi dorit mai mult, de creştere economică. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în alte state unde nu a existat o stabilitate economică, unde acele state au intrat în recesiune.

Reporter: Dar ce faceţi cu localele, domnule premier?

Marcel Ciolacu: Facem bine, mergem la vot.

Reporter: Este posibilă o listă comună cu PNL-ul?

Reporter: Dacă-mi permiteţi, domnule prim-ministru, este posibil ca în cazul unui acord în coaliţia de guvernare, proiectul de ţară să continue şi la alegerile prezidenţiale şi la cele parlamentare?

Marcel Ciolacu: Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru.

Reporter: Cine va da candidatul pentru prezidenţiale?

Marcel Ciolacu: România.

Reporter: Spuneaţi în sală că trebuie să fie PSD...

Marcel Ciolacu: România va da candidatul şi preşedintele României.

Reporter: Domnule preşedinte, sunt colegi de ai dvs. care la ideea...

Marcel Ciolacu: Mulţi.

Reporter:... mulţi, la ideea aceasta de a organiza alegerile europarlamentare pe liste comune spun că PSD-ul ar fi dezavantajat și că această concesie făcută liberalilor ar trebui mai bine gândită.

Marcel Ciolacu: Repet, știu și eu, și dvs., există oameni politici și oameni de stat. Când ajungi în anumite funcții în statul român trebuie să decizi ce e mai bine pentru România, în primul rând, și pe urmă să vezi cum armonizezi lucrurile, astfel încât colegii care te susțin și, până la urmă, colegii care te duc într-o anumită funcție...

Reporter: Dar /.../ veți avea candidat comun?

Marcel Ciolacu: Vă rog, lăsați-mă să termin răspunsul, să fie lămuriți că așa e cel mai bine nu neapărat pentru ei, pentru că înainte de a fi PSD-işti, PNL-iști, suntem români. Haideți să vedem ce este bine pentru România și pentru români și pe urmă sunt ferm convins că în interiorul fiecărui partid vom găsi soluțiile cele mai bune.

Reporter: Veți avea candidat comun la primăria Capitalei?

Marcel Ciolacu: Nu știu, n-am decis nici un lucru, nu mă întrebați de un lucru fix și exact, pentru că nu am să vă răspund, pentru nu l-am decis. Eu v-aș răspunde, cu tot respectul... și plus că n-ar fi corect față de partenerul meu, președintele Nicolae Ciucă.

Reporter: Premierul Republicii Moldova a transmis că George Simion destabilizează țara...

Marcel Ciolacu: Cine?

Reporter: Premierul Republicii Moldova a transmis că George Simion destabilizează țara, deci motivul pentru care i s-a prelungit interdicția de a intra în țară...

Marcel Ciolacu: Ţara, Republica Moldova.

Reporter: Da, da, Republica Moldova. Voiam să vă întreb dacă ați avut discuții, dacă v-aţi lămurit...

Marcel Ciolacu: Cu cine?

Reporter: Cu omologul dvs. din Republica Moldova.

Marcel Ciolacu: Cu domnul Răcean..

Reporter: Aţi spus că veţi cere lămuriri pentru Moldova şi Ucraina...

Marcel Ciolacu: Am cerut scris şi le aştept. Cu domnul Răcean am vorbit și ieri, vorbim foarte des, cum este și normal. Sunt două state, România și Republica Moldova, unde trăiesc români. La fel ca în România, trăiesc români şi în Republica Moldova.

Reporter: Domnule prim-ministru, dacă îmi permiteţi...

Marcel Ciolacu: Vă rog.

Reporter: Astăzi la Bruxelles este termenul în procesul statului român cu Pfizer. Care e strategia? Înţelegem că astăzi se va cere o amânare...

Marcel Ciolacu: Avem avocaţi. Dacă dvs. vreţi să vorbim strategia statului român la televizor, cred că depăşim un pic o chestie normală.

Reporter: Domnule premier, s-a cerut amânarea astăzi în procesul cu Pfizer, ca să se pregătească apărarea.

Marcel Ciolacu: Sărut-mâna! Înseamnă că aşa au decis avocaţii.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe