Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul ședinței de guvern din 11 aprilie

3 săptămâni în urmă 29

Joi, 11 Aprilie 2024

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Marcel Ciolacu: Bună ziua! Îmi cer scuze că am modificat ora ședinței de guvern, dar am fost împreună cu domnul ministru al apărării la un exercițiu complex al forțelor navale, aeriene, Ministrului de Interne, Serviciului Român de Informații și chiar îl felicit pe domnul ministru.
Cea mai importantă veste este scăderea inflației pe luna martie, la 6,6%, de la 7,2%, cât era în februarie. Asta arată că prelungirea plafonării la energie și gaze, precum și plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază au fost deciziile corecte! Și în continuare vom lua măsurile necesare astfel încât inflația să continue pe acest trend descendent, așa cum am promis, fiind una dintre cele mai bune soluții pentru creșterea nivelului de trai. Este dovada cea mai bună că stabilitatea politică la guvernare aduce și stabilitate în economie. Așa am reușit să ducem, în premieră, Produsul Intern Brut, celebrul PIB al țării la peste 1600 de miliarde de lei anul trecut, față de premieri mai celebri decât mine care aveau un PIB de 1189 de miliarde de lei. De această dată PIB-ul a crescut cu aproape 40%, 80 de miliarde de euro, iar în 2024 prognoza este că va trece de 1700 de miliarde! Acesta este efectul investițiilor anuale de peste 100 de miliarde de lei, mai ales în infrastructură! Și astăzi aprobăm alte proiecte majore. Modernizăm coridorul feroviar Craiova-Turnu Severin-Caransebeș, proiect de 20 de miliarde de lei. Pe zona rutieră, investim 9 miliarde de lei și continuăm Autostrada Moldovei, A7, pe segmentul Pașcani-Suceava. Și fiecare kilometru nou construit are un efect concret în viața românilor: înseamnă afaceri care cresc, produc profit și oferă locuri de muncă plătite corect.
Am decis, pentru a treia oară, să reanalizăm subiectul concediilor medicale ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat! Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantina și reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, toate celelalte indemnizații de concediu medical sunt scutite de CASS. Indiferent  că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecțiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situație și au concediu medical, vor avea și venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv 10%.
Investițiile prin fonduri europene rămân marea noastră prioritate. Alocăm bani pentru alte 9 proiecte de investiții noi prin PNRR, în sănătate, turism ,cultură și justiție. În plus, sprijinim autoritățile locale să finalizeze proiecte cu bani europeni, folosind împrumuturi din Trezorerie, în limita a un miliard de lei pentru cofinanțări. Așa ne asigurăm că proiectele vor fi gata rapid, cu impact imediat în viața comunităților locale.
Tot cu bani europeni finanțăm un proiect prin care legăm sistemul educației  de cerințele reale ale angajatorilor din economie. Investim într-o platformă digitală numită Reconect. Astfel putem monitoriza, și mai ales anticipa și corela eficient oferta din educație cu cererea de pe piața muncii din România.
Nu în ultimul rând, aprobăm azi și reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Deja 9 din cele 20 de instituții centrale ale Guvernului și-au redus structura de personal și vom accelera procesul cu restul ministerelor, ca să ne încadrăm în termenul asumat, de 30 iunie.
Am să-l rog la sfârșit pe domnul ministru Rafila, foarte scurt, să vorbim despre situația creată de la spitalul Pantelimon. Vă rog, domnul ministru! /../

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe