Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, la începutul ședinței de guvern din 25 aprilie, de la Timișoara

1 săptămână în urmă 21

Joi, 25 Aprilie 2024

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Bună ziua, bine v-am găsit la Timișoara! De fapt, aș putea spune că a început să îmi placă foarte mult aici la dumneavoastră, în primul rând deoarece se construiește foarte mult în ultimul timp. Și chiar aș dori să-l rog pe Sorin poate mă ia și-n gazdă și îmi fac și eu flotant de Timișoara, că tot vin atât de des împreună cu el în vizită.
În primul rând, adoptăm azi hotărârea de guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paști. Este un gest firesc, de respect față de seniorii României. Știu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, poștă, bănci. Dar cred că toți cei implicați care au un părinte, o bunică sau un unchi își dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creștinești.
Am vrut să facem această ședință de guvern la Timișoara în semn de respect pentru toți locuitorii din Timiș. Este un semnal clar pe care Guvernul României îl dă astăzi. Județul Timiș merită și are dreptul să aibă parte de investiții guvernamentale de anvergură, pe măsura contribuției pe care o are la PIB-ul României.  
Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: că, în Banat, Timișul a fost văduvit mult prea mult timp de proiecte majore, deși este unul dintre polii de creștere economică ai țării. În 30 de ani, prea puțini din banii cetățenilor din județul Timiș s-au întors aici, în investiții care să le facă viața oamenilor mai bună, și au fost prea puține investiții în infrastructură, astfel încât să fie atrase și mai multe oportunități economice.  
Astăzi, demarăm procedurile pentru construirea Institutului Regional de Oncologie din Timișoara. Este un obiectiv foarte important pentru viețile a zeci de mii de pacienți din întreaga zonă, o investiție prin PNRR de peste 230 de milioane de euro. Noul institut va avea 250 de paturi și ambulatoriu integrat cu 26 de cabinete medicale. Vor fi dotări de ultimă oră pentru analize de laborator, imagistică, bloc operator, terapie intensivă și centru pentru transplant.  Asta, după ce deja am aprobat construirea și dotarea cu aparatură a Centrului de Mari Arși de la Spitalul Județean din Timişoara.
Un alt proiect foarte așteptat pe plan local de zeci de mii de suporteri este construcția noului stadion de fotbal. Anul trecut, împreună cu doi prieteni și doi timișoreni, dl. ministrul transporturilor, dl. Grindeanu, și dl. Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, m-am întâlnit cu liderii galeriei lui Poli Timișoara. Le-am promis că vom demara acest proiect și, azi, ne ținem de cuvânt: aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru Stadionul din Timișoara. Va fi o arenă modernă, de 30.000 de locuri, unde vor fi investiți peste 165 de milioane de euro. Sper să mă primiți și pe mine la galerie la meci.
Tot azi, aprobăm deschiderea unui nou punct frontieră cu Ungaria, la Beba Veche. Este un obiectiv din lunga listă de investiții în infrastructură aflate în derulare în județul Timiș, ca, de altfel, în întreaga țară.
Aș mai vrea, suplimentar, și s-o felicit pe d-na Deca. În perioada următoare, va da și ordinul de ministru, astfel încât copiii care au fost premiați aseară la gala Andreei (n.red. Gala „Nu există nu se poate!") să poată fi incluși în sistemul intern de premiere, ca și ceilalți copii care aduc premii din străinătate.
În ceea ce privește meritul acestor investiții din Timișoara, meritul este în întregime al domnului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Și îl rog acum să ne prezinte cele mai importante proiecte care vor crește economia județului și, nu în ultimul rând, nivelul de trai al locuitorilor din Timiș.  
Domnule ministru, vă rog! /.../

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe