Participarea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj

2 luni în urmă 20

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Premierul Marcel Ciolacu: Prin semnarea contractelor de construire a spitalelor regionale de urgență Iași și Cluj îndeplinim o promisiune făcută de clasa politică de mai bine de 15 ani

Contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, un moment semnificativ în dezvoltarea infrastructurii medicale din România, au fost semnate astăzi, la Palatul Victoria, cu participarea premierului Marcel Ciolacu.

„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare” a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei.

Realizarea acestor proiecte reprezintă angajamentul continuu al Guvernului României pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate și pentru modernizarea infrastructurii medicale din țară.

”România construiește spitale, fie că sunt spitale regionale sau finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. În 2021 toate cele trei proiecte – Iași, Cluj și Craiova -  aveau doar studii de fezabilitate. Acum suntem în punctul în care facem ireversibilă construcția acestora. Mulțumesc pentru sprijin domnului prim-ministru, Guvernului și echipei de la Ministerul Sănătății pentru că am reușit ca astăzi să semnăm contractele de execuție pentru două dintre aceste investiții, iar săptămâna viitoare vom încheia procedurile și pentru cel de-al treilea spital regional de urgență, respectiv cel de la Craiova”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord - Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Conceptul organizatoric al acestui spital se va baza pe gruparea pe specialități medicale strâns legate, formând "Centre" multidisciplinare structurate, cum ar fi: Centrul Multidisciplinar pentru Cap și Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulații, Coloană Vertebrală și Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă și Centrul Multidisciplinar Mama și Copilul.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, la rândul său, va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord - Vest a țării. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

La ceremonia de semnare, alături de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au mai participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, reprezentanți ai autorităților locale.

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, la ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Bună dimineața! Întotdeauna când vine vorba de construcții de infrastructură, mai ales în sănătate, e un moment de mândrie. V-o spun fără nicio reținere, că, în calitate de prim-ministru, e normal să fiu mândru, alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă în a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani de zile, toți politicienii din România, toate guvernele din România, toți miniștrii sănătății au vorbit şi și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv: Spitalul Regional de la Iași, Spitalul Regional de la Cluj și Spitalul Regional de la Craiova. Când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal. Îl văd pe domnul președinte de la ANDIS, pe care îl felicit că, împreună cu ministrul Sănătății, au parcurs toate procedurile. Cred că ați avut și contestații; ar fi fost culmea ca, în România, să nu existe contestații. În sfârșit, am semnat pentru construcția a două spitale regionale,  cel de la Cluj şi la cel de la Iași. Urmează, din câte am înțeles de la domnul președinte ANDIS, domnul Popa, că săptămâna viitoare urmează să închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim, la cele două spitale, de o investiție de aproape 7 miliarde de lei, deci, aproximativ 1,5 miliarde de euro, banii prinși în PNRR. În schimb, cunoașteți la fel de bine ca și mine că termenul de execuție este unul scurt. Avem termen de implementare la PNRR - e și domnul ministru al fondurilor -, din acest moment, până în anul 2026. O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere, că, în sfârșit, am găsit înțelegere și am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile. Domnul ministru o să ne dea mai multe lămuriri, dar cred că acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce privește celebrele spitale regionale şi normal că am mândria că, guvernul condus de mine, împreună, repet, cu întreaga echipă și cu domnul secretar general și cu domnul ministru, am reușit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcția propriu-zisă și utilarea acestor spitale regionale. Vă felicit și nu pot să vă urez decât succes!

Mihai Constantin: Mulțumesc, domnule prim-ministru, și-l invit, așa cum ați spus și dumneavoastră, pe domnul profesor Rafila, ministrul sănătății, să ne dea mai multe informații.

Alexandru Rafila: Mulțumesc! Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, doamnelor și domnilor invitați parlamentari, și, nu în ultimul rând, reprezentanți ai Universităților de Medicină și Farmacie din Iași și din Cluj, cred că mesajul puternic pe care trebuie să îl dăm cu toții, pentru că, de data asta, este un mesaj adevărat, nu este un mesaj demagogic, este următorul: România construiește spitale. Fie că discutăm de spitale din Programul Național de Redresare și Reziliență, care ați văzut de la domnul prim-ministru, au un termen relativ scurt de realizare, fie că discutăm de aceste spitale regionale, care, din fericire, au un termen puțin mai lung și au o sursă de finanțare diferită, le construim. Acesta este lucru cel mai important și vreau să vă spun un lucru, ca să înțelegem exact contextul, la sfârșitul anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, toate cele trei proiecte aveau doar studii de fezabilitate și nu erau realizate procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice. Am reușit să le finalizăm. Proiectele tehnice au durat circa un an de zile pentru fiecare dintre cele trei spitale. Au fost încheiate, sunt proiecte foarte complexe, aceste proiecte tehnice necesită foarte multe tipuri de autorizații din partea autorităților locale și cred că trebuie să le mulțumim și autorităților locale pentru faptul că toate aceste avize și autorizații au fost obținute și am finalizat licitațiile pentru începerea propriu-zisă a construcției la Cluj și la Iași, urmând ca, în perioada imediat următoare, același lucru să se întâmple și pentru Craiova. Termenul de execuție cred că este de 48 de luni pentru aceste spitale regionale, care sunt cele mai complexe din România. Aș vrea să încep să enumăr și să mulțumesc, în afară de cei pe care deja i-am menționat de la nivelul autorităților locale, în primul rând, mulțumesc pentru sprijin domnului prim-ministru și Guvernului României; vreau să mulțumesc echipei de la Ministerul Sănătății, domnului secretar de stat Rogobete, președintele ANDIS, domnului Popa, și nu în ultimul rând, așa oarecum simbolic, doamnei director Cristina Gafton, care se ocupă direct de aceste proiecte și care este ieșeancă, probabil că a fost o asociere foarte fericită. Cred că trebuie să ținem cont nu numai de dezvoltarea construcției și dotării acestor spitale și de asta sunt și reprezentanții Universităților de Medicină și Farmacie din Iași și din Cluj aici, pentru că pregătirea resursei umane, trainingul, așa încât tinerii medici să poată să lucreze în aceste noi spitale, să le opereze, ele nu sunt muzee, ele sunt furnizori de servicii de sănătate, au costuri mari de operare și atunci trebuie să furnizeze și servicii la nivelul tehnologic pe care îl vor avea. Vor fi cu siguranță cele mai avansate spitale din România și probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană ca nivel de furnizare al serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei și Oltenia. Sigur că Bucureștiul, de exemplu, care are multe spitale de urgență, poate să facă față în alt mod, dar cu siguranță și în București e nevoie de noi instituții spitalicești care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienților. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor! Să fiți convinși că spitalele sunt pe drumul cel bun! Sigur, nu poți niciodată să spui că lucrurile sunt bătute în cuie, sunt sigure, dar noi am făcut pașii decisivi care, în mod normal, pun aceste spitale pe un drum fără întoarcere din punct de vedere al realizării lor, al construcției, al dotării și, împreună cu Universitățile de Medicină și Farmacie, al furnizării de resurse umană calificată pentru a putea să lucreze în aceste spitale, până la urmă, în folosul cetățenilor din România, din toată România, nu numai din unele zone ale României - și de lucrul ăsta am ținut cont totdeauna, și dacă am discutat de PNRR, și dacă discutăm de spitale, că vor fi construite din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, așa încât cetățenii din România să aibă acces cât se poate de apropiat din punct de vedere al calității serviciilor la aceste servicii medicale de care toată lumea are nevoie. Mulțumesc foarte mult și mulțumesc pentru încredere domnului prim-ministru!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe