Participarea premierului Marcel Ciolacu la evenimentul ”Grijă pentru Democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”

2 luni în urmă 24

Marți, 27 Februarie 2024

Galerie foto

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Domnule președinte al Senatului,
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Doamnă director executiv,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Doamnă președinte a Reprezentanței,
Stimați invitați,
Sunt total de acord cu ce a spus domnul președinte al Senatului, că doar împreună, toate forțele politice, putem face o schimbare evidentă, majoră, de fond. Cu adevărat, în acest moment, toate partidele politice parlamentare, dacă adunăm doamnele, egalați numărul pe care-l au doamnele din Partidul Social Democrat în Parlament, deci încă mai aveți de lucru.
Vă mulțumesc pentru invitația care ne onorează. Vă felicit și vă mulțumesc, de asemenea, pentru inițiativa elaborării studiului pe care îl prezentați astăzi. Vă asigur că rezultatele unor astfel de cercetări sunt de maxim interes pentru Guvernul României, pe care îl reprezint și sunt un element important în formularea politicilor publice.
Totodată, în calitatea mea de președinte al unui partid social-democrat, mărturisesc că suntem foarte atenți la preocupările electoratului feminin. Asta dintr-un dublu motiv. În primul rând, pentru că din punct de vedere doctrinar, social-democrația pune un accent mai mare pe politicile care promovează echitatea și egalitatea, inclusiv egalitatea de gen. În al doilea rând, pentru că așa cum arată studiile sociologice, femeile tind să voteze preponderent stânga, inclusiv în România.
Mai mult decât atât, știm cu toții că orice politică socială este de natură să afecteze preponderent femeile. Doar ca exemplu, majorarea salariului minim de două ori în 2023, lucru convenit în actuala coaliție de guvernare, este de natură să beneficieze în special femeile. De ce? Angajații sectoarelor unde se regăsește preponderent salariul minim sunt femei!
În plus față de politicile sociale, avem o serie de acțiuni care vizează exclusiv femeile. Aș vrea să vă amintesc, am lansat recent, în noiembrie anul trecut, în parlamentul României, campania STOP violenței împotriva femeilor. Este o campanie pe care ne-am asumat-o cu toții și ne-am angajat cu toții.
De asemenea, cunoașteți foarte bine, tot anul trecut am adoptat legea care incriminează relațiile sexuale cu minori sub 16 ani. Astfel, abuzurile sexuale, ale căror victime sunt cel mai adesea tinere femei, sunt acum clar și aspru pedepsite, fără posibilitatea de mai fi închise cazurile din varii motive.
Nu în ultimul rând, menționez demersurile inițiate de Guvern pentru aderarea la Convenția 190 a Organizației Internaționale a Muncii privind combaterea hărțuirii în lumea muncii. Știm foarte bine că principalele victime ale hărțuirii sunt tot femeile.
Cu adevărat ne pasă de femeile și mai ales de femeile din România și încercăm - atât în Guvern, cât și în Parlament - să rezolvăm problemele cu care se confruntă. Știu că mai sunt multe de făcut! Dar, și cu sprijinul dumneavoastră, vom găsi soluții.
În același timp, știți, decizia politică luată de a face o alianță electorală în ceea ce privește alegerile europarlamentare. Și, sper ca lista de europarlamentari să fie deschisă de către o femeie chiar propunând amândoi și eu, și domnul președinte Nicolae Ciucă, să fie o femeie care să nu fi făcut politică până acum, să nu fi fost membră de partid. Eu îl consider un început. Am făcut, la partid, sondaje pentru alegerile locale trecute. Și am făcut și în județul Botoșani în care ne-au ieşit rezultatele, respectiv 70% din cei care au răspuns la sondaj doreau şi vedeau profilul candidatului pentru consiliul județean, un bărbat. 65% dintre repondenți erau femei. În  momentul acela am luat o decizie la partid și am desemnat-o pe doamna Doina Federovici candidată pentru funcția de președinte al consiliului județean. A câștigat alegerile cu 60%. Este o diferență mare între percepție şi adevăr. Între ce s-a întâmplat în trecut în România şi obișnuința de a răspunde într-un sondaj de opinie. Întotdeauna când există o decizie politică corect, lumea va reacționa în aceeași măsură: corect și va ține cont de schimbarea percepției în adevăr. Vă mulțumesc mult!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe