Participarea premierului Marcel Ciolacu la Forumul Moldova - România: Capital Bridges

1 lună în urmă 22

Alocuțiunea susținută de premierul Marcel Ciolacu la Forumul Moldova - România: Capital Bridges

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Marcel Ciolacu: Bună dimineața domnule președinte al Senatului, domnule Nicolae Ciucă, domnule președinte Igor Grosu, domnule prim-ministru Dorin Recean, domnule președinte Radu Hanga, stimați invitați!

Mă bucur alături de prietenii mei Dorin Recean și Igor Grosu, participăm la un eveniment care probează încă o modalitate concretă prin care România poate susține dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Piața de capital de la București este în acest moment o instituție matură și aflată în plină expansiune. S-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii românești de succes și vrem să jucăm același rol și pentru firmele moldovenești de prim rang.

Până când bursa de la Chișinău va crește și va avea lichiditate, vă oferim această șansă majoră. Este, dacă vreți, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziția unor parteneri adevărați. Sunt convins că atât autoritățile Republcii Moldova, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut, înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și a cunoștiințelor acumulate de profesioniștii Bursei de Valori de la București. Și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate.

Știu că Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a anunțat că este pregătită pentru listarea la bursa de la București și așteaptă o schimbare a legislației care să îi permită această mutare strategică. Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces.

Pentru că timpul a devenit essential, e suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acțiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potențialul uriaș al Bursei de Valori din București din acest moment. Și să vedem cât de mult contează un timing bun!

De asemenea, este relevant să ne inspirăm din reușita unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat tot aici, la BVB, nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a știut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la bursa de la București a reușit inclusiv să comunice mai mult și mai bine pentru consumatorul român.

A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piața românească și internațională. Acesta este traseul corect pe care îmi doresc să îl multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova. Practic, piața de capital reprezintă un pilon esențial ai interconectării economice dintre cele două țări. Avem zona de energie, unde această interconectare funcționează deja la o intensitate majoră și care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an.

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă pași mari și siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană. O ajutăm cu specialiști români de top care azi lucrează în poziții-cheie la Chișinău, o ajutăm cu investiții masive de sute de milioane de euro anual. O ajutăm cu un volum al comerțului bilateral care s-a triplat în ultimul deceniu.

Din punctul meu de vedere, a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvinte frumoase și poduri de flori. Este timpul podurilor din fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit.

Iar Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă națională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziția fraților noștri. Fiindcă așa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul.

Aș dori să vă mulțumesc și îmi doresc din toată inima să fim din nou alături la următoarea listare a altei companii moldovenești la bursa noastră! Și nu în ultimul rând, domnule președinte Igor Grosu, să știți că avem o variantă și mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană și mult mai rapidă.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe