Participarea Secretarului General al Guvernului la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 9 – 11 octombrie)

7 luni în urmă 26

Miercuri, 11 Octombrie 2023

Galerie foto

O delegație condusă de domnul Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului României, a participat la Strasbourg, în data de 10 octombrie 2023, la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și la evenimentele de marcare a 30 de ani de la aderarea României la Organizația de la Strasbourg.

În marja sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliul Europei, Secretarul General al Guvernului a avut întrevederi cu Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei, și cu Tiny Kox, Președintele  APCE.

Oficialii europeni au abordat situația actuală de securitate, precum și demersurile la nivelul Consiliului Europei pentru tragerea la răspundere a Rusiei. Secretarul General al Guvernului a reiterat poziția principială a României de condamnare a războiului de agresiune, precum și a tuturor atrocităților comise pe teritoriul Ucrainei. A menționat sprijinul multifațetat acordat de autoritățile române, cu accent pe asistența acordată refugiaților ucraineni și facilitarea exporturilor de cereale. A reiterat poziția Guvernului României de a sprijini activ eforturile Consiliului Europei și ale comunității internaționale pentru investigarea crimelor de război, a încălcărilor drepturilor omului, dreptului internațional și dreptului internațional umanitar. În context, cei doi înalți oficiali au salutat înființarea Registrului Daunelor, ca prim pas pentru crearea unui mecanism internațional de compensare.

Totodată, demnitarul român a reiterat sprijinul constant acordat de România Republicii Moldova pe diverse paliere, inclusiv în domeniul protecției drepturilor omului, democrației și statului de drept, și a evidențiat progresele în procesul de reformă, necesare integrării europene a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Consiliului Europei, oficialul român a subliniat că aderarea României la Organizația de la Strasbourg acum 30 de ani a avut o contribuție esențială la realizarea reformelor democratice din țara noastră. A arătat că, fără a pierde din vedere obiectivul său fundamental de edificare a unui spaţiu democratic comun, Consiliul Europei trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi eficienţă sporită și să-şi concentreze acţiunile pe direcţii şi proiecte care să răspundă problemelor actuale ale cetățenilor Europei.

În seara zilei de 10 octombrie 2023, oficialul român a participat la recepția organizată de Reprezentanța Permanentă a României la Strasbourg, cu ocazia marcării celor 30 de ani de apartenență a țării noastre la Consiliul Europei. Cu acest prilej, a avut loc, la Consiliul Europei, vernisajul expoziției "Borangic. Mătasea în tradiția vestimentară românească".

Elemente de context

La data de 7 octombrie 2023 se împlinesc 30 de ani de când România a aderat la Consiliul Europei (CoE), în cadrul primului Summit al Consiliului Europei de la Viena.

Consiliul Europei este organizația care a avut o contribuție esențială la realizarea reformelor democratice din România, în perspectiva integrării țării noastre în structurile euro-atlantice.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe