Putin pregătește anexarea Transnistriei

2 luni în urmă 14

Opoziția din Transnistria susține că așa-zisa administrație a regiunii urmează să ceară alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Oponentul al așa-zisei administrații de la Tiraspol, Ghenadie Ciorbă, susține că la congresul de pe 28 februarie al așa-zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria ar urma să fie adoptată o solicitare pentru a cere Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, transmite Infotag, potrivit Deschide.md.

Transnistria este o regiune separatistă aflată pe malul estic la Nistrului, care aparține de jure de Republica Moldova, dar care de facto nu este sub controlul Chișinăului.
Ghenadie Ciorba spune că această adunare va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Vladimir Putin către Adunarea Federală a Rusiei și nu exclude posibilitatea ca inițiativa să aibă la bază o directivă venită chiar de la Moscova.
La congresul de pe 28 februarie, forumul așa-zișilor deputați transnistreni ar urma să solicite, în numele locuitorilor de pe malul estic al Nistrului, alipirea regiunii separatiste la Rusia. Vladimir Putin ar urma să facă un anunț formal în ziua următoare, pe 29 februarie, în discursul către Adunarea Federală.
În opinia opozantului transnistrean, adunarea de la Tiraspol și recentul protest ar avea ca scop să arate că locuitorii din Transnistria ar fi împotriva Chișinăului.
„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, susține Ghenadie Ciorba.
Declarațiile opozantului vin în contextul în care așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoleski, a anunțat luni convocarea așa-zișilor deputați transnistreni pe 28 februarie pentru o ședință referitoare la presupusele presiuni economice pe care le-ar exercita Chișinăul.
Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington, avertiza recent că Rusia creează condițiile pentru a începe o operațiune hibridă în Republica Moldova în viitorul apropiat.

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe