Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ferma Zootehnică din municipiul Baia Mare

3 luni în urmă 12

Declarații de presă ale premierului Marcel Ciolacu după vizita la Ferma Zootehnică din municipiul Baia Mare

[Check against delivery]

Marcel Ciolacu: Cu toate că nu port pălărie, îmi scot pălăria în fața familiei Lazăr pentru ceea ce au realizat aici. Este produs românesc total 100%, muncă foarte multă și implicare după 31 de ani, afacere de familie de succes în România. Eu m-am obligat cu cel mai mare ajutor pe care pot să-l dau ca și prim-ministru să nu-i încurc și să nu măresc taxele și cred că restul ține de noi toți românii, să cumpărăm românește şi să căutăm produsele în primul și în primul rând din România. Mulțumesc mult domnului Lazăr pentru faptul că m-a învățat foarte multe astăzi și am înțeles foarte multe. Să știți când ajungi prim-ministru nu înseamnă că le știi pe toate și nici nu trebuie să spui că le știi pe toate. De aceea şi pe drum și cu domnul ministru al agriculturii încercăm să aflăm cât mai multe, să știm exact cu ce se confruntă producătorii români. Normal, domnul Lazăr are și ferme, este un circuit, a închis un cerc, cum ar veni, al produselor cu un produs finit. Ceea ce mă bucură cel mai mult este faptul că procesează în România. Cu alte cuvinte, toată plus valoarea de la ferme se multiplică și rămâne în România. Nu avem altceva de făcut, produsele sunt de o calitate superioară, decât să cumpărăm românește și chiar îl rog pe domnul Lazăr, sigur, are mai multe detalii tehnice și pe domnul ministru.

Florin Barbu, ministrul agriculturii: În primul rând, bună ziua. Este o societate foarte integrată. Vorbim de la vegetal, zootehnie, abatorizare, procesare. Bineînțeles și Ministerul Agriculturii, din bugetul pe care domnul prim-ministru ni l-a alocat pentru anul 2024, vorbim pentru prima oară în ultimii 30 de ani de 2% din PIB-ul României. Avem forme de sprijin și săptămâna aceasta au fost aprobate în Guvernul României ordonanțele privind sprijin atât în sectorul vegetal, 100 euro pe hectar pentru culturile din anul 2022 din toamnă, 100 euro pe zootehnie, vorbim de porc, 100 euro pe pasăre, 100 euro pe vaca de carne.

 Practic ceea ce și domnul Lazăr are în zootehnie și, bineînțeles, avem și alte forme de sprijin. Că vorbim de procesare, INVESTALIM cel mai ambițios program de valorificare și de procesare de materii prime în România, este vorba de 590 de milioane de euro, s-au depus proiecte de un miliard de euro, sunt în evaluare și sper că până la sfârșitul lunii martie să semnăm aceste contracte. Și vorbim și de independență energetică atât în ferme, cât și în unitățile de procesare, sprijin integral 100% pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile, atât în zootehnie, cât și în procesare și acești bani, care rămân prin formele de sprijin pe care noi le dăm, practic investitorii, așa cum este și domnul Lazăr, să poată să facă investiții în continuare și să procesăm cât mai multă materie primă în România.

Marcel Ciolacu: Domnule Lazăr, cheia succesului?

Florin Lazăr: Cheia succesului este multă muncă, economisirea tuturor valorilor și a banilor veniți în cei 30 de ani prin profit, prin lucruri adunate și reinvestit tot, tot ce s-a putut investi. Mulțumim ministerelor, autorităților, Ministerului Agriculturii pentru sprijinul acordat, deși unii colegi de-ai noștri sunt nemulțumiți, dar de-a lungul anilor a fost destul de multe sprijine care ne-au ajutat, ne-au ajutat enorm de mult pentru sporirea producției și pentru înlocuirea utilajelor, pentru importuri de utilaje atunci când am chibzuit banul așa cum s-a cuvenit. Vreau să vă spun că din subvenții și din cele acordate de APIA și primele care au venit, și ajutoarele pe hectar și ajutoarele pentru motorină, ferma zootehnică s-a tehnologizat cu 14 tractoare noi plus utilajele aferente, plus două combine, fără să ia niciun împrumut de la nici o altă bancă sau leasing sau așa mai departe. Un mare ajutor pentru noi este ceea ce s-a promulgat acum, zilele astea, cei 2 lei pe motorină. Bineînțeles că o să fie foarte, foarte simțitor pentru cei care suntem integrați, întrucât primim și la hectar de teren, primim și la puiul de carne, primim și la porc, primim și la vaca de lapte, subvenția pe litru de lapte. Deci, sunt foarte, foarte multe subvenții, nu sume mari, dar adunate dau cu mult plus.

Reporter: Domnule Florin Lazăr, pentru că livrați în toată țara, care este capacitatea zilnică de producția a produselor?

Florin Lazăr: Între 45 și 60 de tone, undeva o medie lunară 600 de tone, iar cu carne proaspătă atingem și 1.000 de tone lunar.

Reporter: Acesta ajutoare pentru fermieri ce surse de finanțare au?

Marcel Ciolacu: Sunt atat din bugetul de stat şi din fondurile europene, toate programele europene deja aprobate în acest moment. De aceea mi-a fost ciudă de faptul că n-am ştiut demersul fermierilor, pentru că împreună cu domnul ministru, foarte multe din cele revendicate erau deja bugetate şi urmau să se pună în aplicare prin actele normative. Era ianuarie, de abia aprobasem bugetul. Dar în acest moment ne-am lămurit cu toţii şi am învăţat foarte multe cu toţii, fiindcă erau şi lucruri pe care le scăpasem, mai ales lucruri tehnice, nu lucruri de fond, lucruri de formă care obstrucţionau într-un fel activitatea.

Reporter: Bursele pentru elevii liceelor private şi confesionale, s-a dat anul trecut o hotărâre de guvern, prea târziu, nu s-a mai aplicat... Ei nu şi-au luat aceste burse de şase luni. Ce se va întâmpla anul acesta? Ei au dreptul.

Marcel Ciolacu: În momentul acesta sunt bugetate.

Reporter: Când vor primi banii?

Marcel Ciolacu: Ca toată lumea, ca toţi elevii. Ministerul învăţământului o să vă explice în detaliu, dar o să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe restanțe. O să vedem ce se întâmplă și cu ele.

Reporter: Revenind la hotărârea de guvern...

Marcel Ciolacu: La fel ca și cu transportul copiilor, unde în 14 județe nu s-a făcut licitația și atunci s-a găsit această formă cu sume forfetare. Între timp, transportatori i-au stat de vorbă și cu MDRAP-ul, și cu Ministerul învățământului, că se va găsi foarte curând soluția și pentru restanță.

Reporter: Domnule premier, de comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, această discuție va avea loc în coaliție, dvs. agreaţi această...

Marcel Ciolacu: Eu am spus și aseară, una este discuția din interiorul fiecărui partid, una e discuţia în coaliție. Haideți să vedem ce își doresc românii în primul rând. Din punctul meu de vedere, pentru români nu este nici o prioritate nicio comasare. Nu m-a oprit nimeni pe stradă, nici astăzi, când am mers cu domnul Zetea în mai multe locații, nu m-a oprit nimeni să mă întrebe de comasare. Toată lumea întreabă în ceea ce privește nivelul de trai.

Reporter: Deci doar presa..

Marcel Ciolacu: Nu, e un interes politic.

Reporter: Reporter: Dar o susţineţi? Credeţi că e o idee bună?

Marcel Ciolacu: Haideţi să aflăm de la români. Spuneţi...

Reporter: Considerați că în discuția cu protestatarii, liberalii puteau să se implice mai mult?

Marcel Ciolacu: Nu, îmi văd de treaba mea de prim-ministru. Acel ministru propus de către Partidul Naţional Liberal, normal că am apelat. Ocup funcţia de prim-ministru.

Am avut cei doi colegi lângă mine și pe domnul Barbu și pe domnul Grindeanu, cu care am lucrat după cum ați văzut și sâmbătă și duminică. Domnul Barbu s-a deplasat și în zona dvs. să vadă cu fermierii, astfel încât să nu mai fie puși pe drumuri. Mă repet, au fost multe neînțelegeri, multe lucruri strânse în ani de zile, multe frustrări, dar nu au fost lucruri esențiale și de fond, legislație nepusă în aplicare, cum era cazul ASF-ului, acea suspendare a RCA-ului pe perioada când camionul nu funcționa, foarte multe lucruri prevăzute în legislație, dar nepuse în aplicare. Acum s-au lămurit toate aceste lucruri.

Reporter: Și declarațiile lui Rareș Bogdan le puneți tot pe seama asta?

Marcel Ciolacu: N-am depășit, stați să depășim întâi europarlamentarele și vă promit, vă las numărul meu de telefon, mă sunați și vă răspund după europarlamentare. Dar terminăm cu astea.

Reporter: Ați cerut primarilor din partid ca până la 15 februarie să se hotărască cine candidează?

Marcel Ciolacu: Nu am cerut acest lucru. Eu știu ce primari candidează, toți primarii care sunt acum vor candida.

Reporter: Îi susțineți personal?

Marcel Ciolacu: Pe cine?

Reporter: Liderii din țară.

Marcel Ciolacu: Vedem. Haideți să vedem ce vor români.

Reporter: Legat de pensii în considerarea pensiilor, cele sub 2.000 lei.

Marcel Ciolacu: Nu, este o discuție. Am rugat-o și pe dnoamna ministru a muncii în perioada următoare să facem., era acea raportare cu coșul zilnic în funcție de venituri, să vedem impactul. Știți foarte bine.

Reporter: Și vă gândiți să reveniți...

Marcel Ciolacu: Nu, mă gândesc foarte bine să țin un echilibru macroeconomic în România. Mi-am asumat acest lucru ca și prim-ministru. Dacă vrem să distrugem tot ce a construit domnul Lazăr, atunci hotărâm cu toții că nu mai plătim niciun impozit, facem, dăm numai subvenții și am terminat, dar nu mărim cumva impozitarea celor care au venituri excepționale. Asta înseamnă reformă fiscală cu adevărat. Când facem reforma fiscală, ea trebuie să fie dezbătută public, să avem și cu patronatele, și cu sindicatele, și cu sistemul bugetar, cu toată lumea. Dacă venim în acest moment și luăm măsuri numai pentru sistemul bugetar, domnul Lazăr n-o să mai mă primească în curtea asta, fiindcă la un moment dat exagerăm, picăm dintr-o zonă în alta. Lăsați-mă, exact cum am făcut în șase luni anul trecut și am reușit să țin un echilibru macroeconomic, să-l țin în continuare. Asta nu înseamnă că nu am nevoie de informație și nu voi cere la fiecare ministru să-mi detalieze variantele și în momentul în care trebuie să punem în aplicare o soluție, să o luăm pe cea corectă. Dar trebuie să ne hotărâm odată ce dorim: dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există - impozitarea unică sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepție. Dacă ne hotărâm ca să avem un mediu concurențial corect pentru toată lumea, cu alte cuvinte, fără excepții fiscale, cum este în toată Europa, sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate din lume. Trebuie să hotărâm împreună acest lucru. Acest lucru nu trebuie să-l hotărască niciun partid politic, niciun guvern anume. Acest lucru trebuie dezbătut frumos, transparent cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicate, cu toată lumea la masă, dacă vrem să aducem o normalitate promisă cândva de unii în România. Mulțumesc mult!

Citiți întregul articol
The Bearings Stores Tururi 4x4 Desert Safari - Călătoria ta abia începe